IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще използва ли Пекин „Един пояс, един път“ за договаряне на безмитна търговия?

Китайското присъствие в Сърбия е реалната входна врата към европейския континент, коментира политологът Владимир Шопов

21:20 | 19.10.23 г.

По време на форума „Един пояс, един път“ Китай е подписал търговски пакт със Сърбия, която се е съгласила постепенно да намали до нула митата за китайски слънчеви панели и батерии. Китайските инвестиции в Белград започват да надвишават европейските.

„Пекин все повече се опитва да използва платформата „Един пояс, един път“ за договаряне и подписване на споразумения за свободна търговия. Подписването на пакт със Сърбия за безмитна търговия е една от първите стъпки в тази посока“, коментира в рубриката „Азия в развитие“ на предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria Владимир Шопов, политолог и анализатор.

Той прогнозира, че се очаква задълбочаване на китайското присъствие в Сърбия, която заедно с Унгария е реалната входна врата на Китай към европейският континент.

Шопов посочи, че Пекин все повече използва инициативата като ключова дипломатическа платформа и начин, по който китайските ръководители предпочитат да общуват с голяма част от световните лидери.

„Китай държи на инициативата „Един пояс, един път“ и тя е неотменима част от външнополитическото брандиране на страната, с която тя се представя пред международната общност и основният механизъм, с който Китай се опитва да се позиционира пред различни части на света“, обясни политологът.

По думите му, най-съществената двустранна среща на форума е тази между руския президент Владимир Путин и китайския лидер Си Дзинпин, на която са обсъдили задълбочаващото се партньорство и стратегическа координация между двете страни. Други водещи аспекти от срещата са очакваната сделка за нов газопровод по „Силата на Сибир 2“ и опита на Русия да интегрира развитието на стратегическия коридор „Северен морски път“ в инициативата „Един пояс, един път“.

Шопов е на мнение, че срещата между китайския и руския лидер е затвърдила асиметрията между двете държави в полза на Китай. Той напомни, че има договореност големият търговски обмен между двете страни, след пренасочване на търговските потоци след наложеното ембарго върху Русия, през 2024 г. да достигне 200 млрд. долара.

Анализаторът смята, че основните причини на форума да присъстват по-малко чуждестранни лидери, на първо място е нарастващата задлъжнялост на немалка част от държавите, в които се осъществяват китайските проекти – Шри Ланка, Лаос, Пакистан и други.

“Съществува по-голяма предпазливост, с която държавите подхождат към инициативата „Един пояс, един път“. От китайска страна също има промени, с които се опитват да адаптират инициативата към новия контекст – сумите започват да намаляват. Ще се търсят по-малки проекти в нови области, които представляват интерес за китайската страна – дигитални проекти и зелената енергия“, съобщи Владимир Шопов.

Как ще се развият отношенията Китай – Русия? Къде беше фокусът на Световното първенство по крикет? По какъв начин спортното събитие с мача между Индия и Пакистан ще се използва за дипломация и жест на помирение между двете страни?

Повече за резултатите от форума „Пояс и път“ може да видите във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:44 | 19.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още