IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Н. Господинов: Ръст на лихвите няма да се отрази съществено на жилищния пазар у нас

Имаме ръст на доходите и много ниска безработица, а лихвените проценти остават ниски, посочи директорът на iBrokers

14:15 | 11.01.24 г. 4

При ниска безработица и ръст на доходите цените на жилищата в Бълария остават устойчиви. Дори плавно увеличение на лихвите няма да се отрази съществено на жилищния пазар. Това коментира Николай Господинов, собственик и изпълнителен директор на iBrokers, в ефира на предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Той посочи, че ръстът на безработицата в Германия, напливът на украински бежанци в Полша и повишените лихви по ипотеките в Европа са основните фактори, които влияят върху жилищните пазари на континента, като икономическите ефекти ще се отразят и в България. Наблюдава се и спад на строителството в Европа, като предриемачите почти не спечелиха от огромния бум през последните две години и половина заради повишените разходи, уточни събеседникът.

Цените и наемите на жилища в Европейския съюз са се увеличили с по 0,8% през третото тримесечие на 2023 г. в сравнение с предходното второ тримесечие на годината, показаха данни на Евростат, публикувани тази седмица. Ситуацията е различна в отделните страни с понижения в Германия, Швеция и Финландия и ръстове в Полша, Испания, Румъния и България.

По думите на Господинов цените на жилищата в Бълария са устойчиви в сравнение с Германия и скандинавските държави. "Ние имаме постоянни ръстове на доходите и много ниска безработица, а лихвените проценти остават ниски", отбеляза той. 

"Със сигурност проблемите (в Европа) ще се отразят при нас, тъй като нашата икономика е ориентирана почти изцяло към износ към ЕС... И задържането, и плавното увеличение на лихвите няма да се отразят кой знае колко. Цялата работа е как ще го приемат инвеститорите и строителните компании и дали ще отворят нови проекти... Не очаквам тежки катаклизми или стрес на пазара", посочи гостът.

Промяната в лихвените проценти в определени икономики натежа доста, тъй като там културата е да се купува предимно на кредит - като в скандинавските държави, където лихвите са се повишили от малко над 1% до над 4%, каза още Господинов. Анализът му сочи, че в Германия големите спадове идват предимно от пазара на къщи, като понижаването на цените в сектора е около 18%, а при апартаментите спадът е около 4,5%-5%.

В Швеция става дума за класически балон, отбеляза експертът. Пазарът в страната е нараствал няколко пъти през последните пет години, има около 4 пъти повишаване на лихвените проценти, като 80% от купувачите изплащат ипотека. Също както в Германия и в Швеция има и повишена безработица, а строителството е спаднало с над 70%.

Тези икономики обаче се движат много бързо и ще могат и много бързо да се възстановят, смята Господинов.

Повече за жилищните пазари в страните от ЕС може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:16 | 11.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 35 rate down comment 0
Dimitrov258
преди 3 месеца
Питате брокер за бъдещето на имотния пазар... Защо? Очаквате обективен анализ или защото работите заедно с "Imot.net"? Питам само
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 30 rate down comment 0
sssaaa
преди 3 месеца
Ей това с конкурс да ги избирате няма да ги намерите такива "Специалисти". Счупиха от всякъде тъъъпомеееера! Ръст на доходите имало, а ръст на ИНФЛАЦИЯТ няма ли? Я да ги сравним едното и другото спрямо основни стоки и услуги с тези на увеличението на заплатите на средната класа в страната, дето даже и тока не може си платят на време и топлят по 1 стая?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 36 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 3 месеца
Досега не съм чул брокер на имоти да каже че има балон!Такова чудо никой никъде не е виждал,брокер на имоти да каже че има балон на пазара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още