IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вл. Чуков: Хутите изнасят битката от южната част на Червено море в Арабско море

Разраства ли се конфликтът в Близкия изток при геополитическите турболенции, коментира арабистът

13:47 | 18.01.24 г.

Ситуацията в момента в Персийския залив е много сложна и трудна за разрешаване. Не е ясно дали ще има поход срещу хутите, за да бъдат изтласкани от стратегически места като Ходейда, където военноморската им база е окупирана, но много добре развита. Този коментар в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria направи арабистът проф. Владимир Чуков.

Има информация, че в момента те са струпали огромно количество дронове и балистични ракети откъдето да обстрелват директно Арабско море. Това е кошмар – те изнасят битката от южната част на Червено море вече в Арабско море, коментира анализаторът.

„При ударите на САЩ и Великобритания се счита, че е унищожен 30% от военния потенциал на хутите, но този успех е ограничен, защото излизат данни, че те са се възстановили, защото са „част от октоподна мрежа, която създаде Иран“, посочи той.

По думите му иранците в момента наливат маслото в огъня – в Ивицата Газа, в Йемен. „Това е държава, в управленската философия на която е унищожаването на държавата Израел. Те съществуват, за да унищожат израелската държава“, е мнението на Чуков.

Арабистът добави, че никой не е предполагал, че хутите ще станат толкова силни. Той напомни, че иранците стигнаха до там, че атакуваха нефтените съоръжения на Aramco, „което е вече в североизточната част и това беше огромен погром". „В Саудитска Арабия те са наричани от медиите терористи и превратаджии. Те стигнаха чак от другата страна на Арабския полуостров", отбеляза международният наблюдател и определи ударите срещу хутите като „да изпуснеш питомното и да гониш дивото“.

Той припомни как се зароди организацията на хутите. „Имаше една сунитска коалиция от 15 държави, които воюваха срещу хутите – шиитска общност по подобие на шиитите в Ливан. През 80-те години Иран влезе в Ливан и направиха „Хизбула". Десет години по-късно те повториха същото в Йемен. Въпреки че йеменските шиити са много по-благи, по-консервативни. Те са планинци, бяха изключително ретроградно мислещи, но иранците се появиха и им казаха – вие сте унижени, вас ви гонят“, разкри арабистът зараждането на конфликта със създаването на организациите.

Чуков обясни, че едните в Ливан се казват „Хизбула", а тези в Йемен са „Ансарала", като „хутите" и „Ансарала" са едно и също. „Лидерът се казва Хути и от там идва името на това племе – хути. Но милицията, военното крило е „Ансарала" и за съжаление, те станаха много силни“, отбеляза той.

Арабистът припомни, че хутите  бяха в списъка на терористичните организации и в момента владеят между 10 до 20% от сунитските територии в Йемен след като ги окупираха.

Как се отразиха изявленията на хутите по медиите в обществото? Какви са новите икономически реалности около Червено море? Ще се отрази на ли на процесите в Близкия изток и войната в Украйна евентуална изборна победа на Тръмп в САЩ?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 18.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още