IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България се включва в европейска академия за чипове

Целта е да се подкрепят амбициозните цели на ЕС за по-голяма роля в производството на чипове в световен мащаб

18:01 | 19.01.24 г.

Международен образователен проект в областта на полупроводниците с българско участие е одобрен за европейско финансиране. Това съобщи д-р Сабине Херличка, главен изпълнителен директор на Infineon Technologies Austria, като новината бе потвърдена от българския зам.-министър на иновациите и растежа проф. Георги Ангелов. В проекта на стойност 10 млн. евро участват организации от няколко държави. Това коментира Христо Николов, водещ на сутрешния блок на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „Бизнес старт“.

От българска страна партньори са Технически университет - София, неправителствена организация и компанията EnduroSat – основаното от Райчо Райчев дружество, което произвежда наносателити и космически технологии. Infineon Technologies – най-големият производител на полупроводници в Германия, е ключов участник в този консорциум.

Целта на този общ проект е създаване на Европейска академия за умения в областта на полупроводниците – подготовка на студенти за разработка и производство на полупроводници, т.е. обучение на таланти.

„Основната идея е да се създаде европейска мрежа от образователни институции и представители на бизнеса – включително стартъпи, малки и средни предприятия. Тази мрежа трябва да подкрепи амбициозните цели на Европейския съюз за по-голяма роля в производството на чипове в световен мащаб“, заяви Николов. 

Той припомни, че миналата година влезе в сила Европейският акт за интегралните схеми или European Chips Act, чрез който десетки милиарди евро ще бъдат инвестирани в сектора през следващите години. Предстои да разберем обаче дали това ще е достатъчно предвид огромната конкуренция от Тайван, Южна Корея, САЩ и Китай, уточни Николов.

„Преди дни Bloomberg съобщи, че в Южна Корея планират да инвестират 470 млрд. долара за създаването на най-големия в света клъстер за производство на чипове с нови заводи и изследователски центрове, така че конкуренцията в този сектор е жестока“, допълни той.

Infineon произвеждат „енергоспестяващ чип“, който намалява консумацията на енергия и се използва в 50% от сървърните центрове по света.

Още от разговора вижте в Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:02 | 19.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още