IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Палавеев: Видин има потенциал да се превърне в регионален логистичен хъб

Към кои индустриални зони се насочват инвеститорите, коментира изпълнителният директор на „Национална компания индустриални зони“

12:19 | 23.02.24 г.

България става все по-привлекателна за инвеститорите с индустриални паркове на различни локации в страната, като Видин има изключително добра възможност да стане регионален логистичен хъб поради страхотната локация – Дунав мост II и жп прелез. Този коментар в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria направи Константин Палавеев, изпълнителен директор на „Национална компания индустриални зони“.

Според него предимствата на инвестиране в индустриалните зони са свързани със сигурността за инвеститора – да няма притеснения какъв имот ще получи, както и за изграждането на инфраструктура. „В процес на проучване сме на всеки район – от какво има нужда бизнесът, какви инвеститори могат да бъдат привлечени спрямо условията, които можем да предложим“, посочи Палавеев и напомни, че „Национална компания индустриални зони“ е ключовият инструмент на държавата за привличане на инвеститори.

Той уточни, че към момента има зони на различни места в страната – основният проект е в София в зоната в Божурище, в Русе, Бургас, Свиленград, Видин. Дружествата, които са в портфолиото на „Национална компания индустриални зони" кандидатстват по три проекта – Плана за възстановяване и устойчивост, Програма за развитие на индустриални зони и привличане на инвестиции – AttractInvestBG.

„Публично-частно партньорство не е развито до момента, но е на преден план. Основната полза от него е, че чуждият инвеститор може да дойде с ноу-хау как да се развива съответната зона и да подпомогне развитието на инфраструктурата. Освен публично-частното партньорство нашата цел е да подготвим зоните да са изцяло готови за инвеститори“, подчерта изпълнителният директор на „Национална компания индустриални зони“.

Константин Палавеев смята, че проектът „Доброславци" е изключително амбициозен. По думите му той ще бъде насочен към автомобилната индустрия, тъй като към него има изявен инвестиционен интерес. „Освен за производство, наблюдаваме послание от инвеститори в този сектор с намерение за изграждане на R&D и развойни центрове. Идеята за новите проекти като „Доброславци" е да не се случват нещата на парче, а предварително да се изгради зоната с всички комунални услуги“, обясни той.

Във връзка със зоната в Божурище мениджърът заяви, че се планира изграждане на пътна връзка, тъй като паркът е доста активен и има разнородни дейности. „Има сключено споразумение за изграждане на нова пътна връзка между Столична община, Агенция „Пътна инфраструктура“ и "Национална компания индустриални зони". Вече е направена първата съществена крачка на проекта, който ще бъде продължение на булевард „Царица Йоанна“, съобщи Палавеев и добави, че в Бюджет 2024 г. има предвидени средства за тази инфраструктура.

Зоните, които той определи като най-добре развиващи се, са Пловдив, София. Засилен е интересът към Стара Загора и Бургас, където скоро ще се изпълнява много амбициозен проект.

С какъв модел държавата управлява индустриалните зони? Повече за предстоящите проекти в индустриалните зони у нас ще разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 23.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още