IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

При силно търсене пазарът у нас страда от липсата на качествени болногледачи

Нова платформа връща български специалисти от чужбина, за да помагат на възрастни в страната

22:12 | 08.03.24 г.

На фона на дефицита на кадри в областта на здравната и социалната грижа и застаряващото население у нас се създава огромно търсене на този тип услуга за възрастни хора, което пазарът не може да задоволи. Това коментира Александър Колев, съосновател на платформата "Утро България", в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria. Според него демографската ситуация предразполага развитието на социален бизнес с подобна насока.

Колев започва този проект със съмишленик след лош личен опит в търсенето да осигурят подобна грижа. Платформата свързва болногледачи с хора, имащи нужда от тази услуга.

Гостът каза, че пазарът у нас не предлага качествени болногледачи въпреки силното търсене. А често болногледачи от България търсят реализация в чужбина при по-добри условия. „Наша мисия е да върнем част от тези хора в България и да ги задържим тук“, посочи гостът.

Организираме бизнес, който предлага качествена услуга и добри условия на здравните работници. "Утро България" създава благоприятна среда за предлагащите и получаващите услугата, което дава и конкурентно предимство, допълни Колев.

Най-често болногледачи се връщат у нас от Германия, Италия и Гърция, където нито условията, нито регулацията е задоволителна, стана ясно от думите му.

Доста от българските болногледачи са предпочели чужбина за работа, преследвайки по-добри условия. Често обаче условията в чужбина не се оказват толкова добри, колкото очакваното. Затова платформата предлага добри условия и за двете страни.

Гостът допълни, че в Германия например липсва регулация в сектора, което създава тежки условия за работа. А в същото време България може да се похвали с добра регулация и агенции, следящи качеството на услугата и за предлагащият, и за получаващият грижата.

България може да се похвали с добра регулация в сферата на социалните услуги. Има предпоставки за това при достойно възнаграждение и безопасна работна среда, допълни той.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:12 | 08.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още