IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вл. Грозданов: Спортната наука помогна на футболните ни национали да тичат два пъти повече

Тестовите анализи на спортистите са в основата на по-добра успеваемост, посочи изпълнителният директор на "Барин Спортс"

19:41 | 14.03.24 г.

"Барин Спортс" има мисията да повиши резултатите на спортистите. Това съобщи в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Владимир Грозданов, съосновател и изпълнителен директор на компанията. Компанията е финалист от първото телевизионно състезание „Дръзките“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Като пример за приноса на спортната наука той даде тестовите анализи на спортистите от националния ни отбор по футбол. „С тяхна помощ за година и половина се е повишила над 2,5 пъти високоинтензивната бегова работа“, обясни мениджърът на "Барин Спортс“.

Той посочи, че компанията е водещ анализатор по представянето на футболните ни национали. За целта от "Барин Спортс" проследяват натоварването на футболистите и изпращат обратна информация на клубовете след лагери. „Процесът започва от първия ден на тренировка, следи се и може да се коригира до края на мача“, обясни Владимир Грозданов.

Мениджърът подчерта, че компанията е заела своята ниша в спортната наука – работи както с национални отбори по футбол, така и със световни шампиони в различни спортни дисциплини.

„Анализира се физическото състояние на спортистите по време на тренировка и се прави цялостна картина на представянето им. Това се случва чрез 10 различни типове теста, като резултатите от тях се въвеждат в алгоритъм, базиран на машинно самообучение и изкуствен интелект, който дава експертиза и анализ. С тях те могат да предвиждат безконтактни травми с висока успеваемост“, поясни Грозданов.

По думите му спортната наука трябва да отговори на въпроса какво е състоянието на спортиста, да даде препоръка, да направи проследяване, тестове и да подобри съответна липса.

Той напомни, че спортът е мултимилиарден бизнес и най-ценните активи на спортните клубове са техните атлети. „Все по-доброто разбиране на физическото им състояние е критично за техния бизнес – говорим директно за загуби за милиарди само в топ първенствата в света. Колко са уморени спортистите, в какво състояние са, как трябва да бъдат третирани – това пести милиарди“, отбеляза той.

"Барин Спортс" започва с проследяване на моментното състояние на спортистите, отчитайки физическото им състояние по време на тренировка и представянето им. След това компанията се задълбава в търсенето на отговор защо дадени спадове в представянето се появяват, за което имат нужда от цялостна картина и анализ на диетата, съня и натоварването на спортистите.

 „Има много компании в софтуерната част, които разчитат на външни потоци от данни – неясно как събрани, неясно с какво качество. Ние обръщаме и този модел и създаваме наша собствена ниша, която събира само значима информация от проверени източници и можем да стъпим на точността на данните, които събираме, иначе всеки алгоритъм не би се справил по начина, по който трябва, отчете Грозданов. – Предсказанията за безконтактни контузии са критично важни и те стъпват именно на точността на данните, които събираме.“

Според него в "Барин Спортс" успяват да постигнат над 90% предсказание за безконтактен травматизъм при много ниски нива на фалшиви тревоги.

Защо отбори, състезаващи се за Купата на африканските нации AFCON, избраха "Барин Спортс"? Къде има амбиции компанията да разширява дейността си? Какво е развитието на спортната наука по света и у нас? Какъв хранителен режим, сън, социални медии – какви правила следват големите футболисти? Как един спортист може да постигне пълния си потенциал? Как се възстановяват въглехидратните нива с хранене?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:02 | 14.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още