IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са практиките на бизнеса у нас в сферата на човешките права

Време е за задължителни стандарти за бизнеса относно правата на човека, каза Оля Пенева

11:40 | 23.05.24 г.

Тенденциите в световен мащаб са да има повече прозрачност и отговорност по отношение на човешките права. В България правата на човека предимно се свързват с трудовите права, но въпреки това не се справяме особено добре в посока дискриминация и лоши условия на труд. Това каза Оля Пенева, Българска фондация за бизнеса и правата на човека, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria по повод предстояща дискусия, посветена на отговорността на бизнеса за спазване на правата на човека, която ще се състои на 26 юни в София.

Гостът посочи, че заради големите миграционни процеси и промените в климата много хора стават по-уязвими и компаниите трябва да са по-подготвени.

"Рамката за бизнеса и правата на човека, която се прилага от около 20 години, кара компаниите да поставят по-голям фокус върху хората, за да оценят по-добре възможните рискове", каза Пенева. Навременната оценка на тези рискове спомага за постигането на по-добра защита и не трябва да се разчита само на национални законодателства, добави тя.

По думите ѝ трудовото законодателство в България е добре развито и има много добри практики от компании в сферата на човешките права в опитите им да привличат и задържат кадри. Има компании, които проверяват веригите си на доставки за нарушения, уточни Пенева. И допълни, че бизнесът подобрява икономиката, създава работни места, но може да има и голямо негативно влияние чрез своите решения, особено в сферата на околната среда и правата на човека.

Ползите от отговорното бизнес поведение са добра репутация и устойчивост и много компании вървят в тази посока. За хората най-важното е да започнат да осъзнават правата си... От много години има редица доброволни стандарти за бизнеса и правата на човека, но е време да има задължителни такива, защото доброволните не постигат нужното, особено при големите компании, каза още гостът в предаването.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 23.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още