IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тр. Траянов: Рано е за професионална ориентация от четвърти клас

По качество на образовонието сме на дъното в класацията за Европа

13:50 | 23.08.13 г. 1
Тр. Траянов: Рано е за професионална ориентация от четвърти клас

„Основен пропуск в образователната ни система е, че не се обръща достатъчно внимание на резултатите на учениците, както и на достъпа им до образованието. По количество – брой записани деца и съотношение между учители и ученици, сме в средата в класацията за Европа. По качество обаче сме в дъното“, коментира в ефира на Bulgaria On Air Траян Траянов от фондация „Заедно в час“.

Според него идеята за  финансиране на училищата не по брой ученици, а по знанието на децата е интересно, но уточни, че не само оценките ще са фактор в разпределението на средствата, а и населеното място. „Училищата в момента се фокусират основно върху тестовете, което не е правилно, защото няма как да сме сигурни, че тестовете представят адекватно дали децата са готови за пазара на труда и имат ли необходимите знания“, каза Траянов.

„Не ми се струва обосновано децата да се ориентират за професионалната реализация в четвърти клас. Няма как детето да успее да се насочи правилно. Това, което образователното министерство предлага – средното образование да бъде до 10 клас, а в последните две години от обучението си учениците да изкарат в профилирана подготовка за пазара на труда, има ефект в другите държави“, посочи той.



„Едно от позитивните неща, които се обсъждат, е да се въведе позицията стажант-учител, както и предложението за преференциални кредити за учителите, които се използват в другите държави“, обясни Траянов.

Според него е важно директорите да играят ролята на лидер в учебното заведение, а не просто да се занимават с административна работа.

„Въпросът обаче е дали преподавателите са готови да бъдат мениджъри и да въвеждат новите, току-що завършили студенти, в работата. През последните години разговарях с много директори и казват, че нямат време да обръщат внимание на качеството на обучението или на работата на учителите заради административните си задължения“, допълни Траянов.

Вижте повече във видеоматериала!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:28 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 10 години
Спомням си тълпите млади българи, които хукнаха да емигрират в първите години след демокрацията. Мои приятели и роднини заминаваха и след някакъв период на сетълмент започваха работа като квалифицирани и образовани хора, особено в инженерните специалности. Помня и какъв потрес изживяха с децата си, ако бяха завели такива, когато ги пратиха в местни училища. Споделяха, че нашите са поне 2 г. напред с математика, физика, химия, биология, география... Най-често чувах: "там нищо не учат!" На едни познати синът замина за Щатите след гимназия и казарма тук през 1997 г. Записа се в университет във Финикс да учи графичен дизайн и мултимедии и курсовият му ръководител го беше отделил първата година от другите, основно латиноси, за да не ги депресира, а тук не блестеше с нищо!Сега какво стана след 20 години капитализъм и демокрация? Или пак комунистите и руснаците са виновни... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още