IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли правна сила решението на парламента за мораториума?

Ще преразгледат ли позициите си ГЕРБ и БСП, които подкрепиха мораториума, след посещенията на техните лидери в Брюксел?

12:19 | 26.10.13 г.
Има ли правна сила решението на парламента за мораториума?

„Парламентът не може, а и не се е опитвал да направи изменение на клаузата на договора на България с Европейския съюз. Депутатите взеха решение да възложат на Министерски съвет да направи изменение на договора, защото само кабинетът е този, които сключва договора и може да иска промяна“, каза в предаването „Брюксел 1“ бившият конституционен и съдия в съда в Страсбург Димитър Гочев.

„Искането за промяна на срока е едностранно, то идва от българската страна. За да бъде постигнато съгласие, трябва и от Европейския съюз да кажат „да“. С други думи – всички страни-членки, които също трябва да ратифицират този договор. Изменение на договора по този начин и с това решение няма“, обясни още Гочев.

В патова ситуация ли е България след удължаването на мораториума за купуването на земя от чужди граждани? Ще преразгледат ли позициите си ГЕРБ и БСП, които подкрепиха мораториума, след посещенията на техните лидери в Брюксел?

Отговорите вижте тази събота от 18.00 часа в предаването „Брюксел 1“ по телевизия и радио Bulgaria On Air.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още