IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма риск от загуба на средства по програма „Конкурентоспособност“

Технологочната модернизация и въвеждането на международно признати стандарти са с най-голям интерес за фирмите, коментира Стефан Попов от МИЕ

13:50 | 21.01.14 г.
Няма риск от загуба на средства по програма „Конкурентоспособност“

"Отговорно мога заявя, че по оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика“ към настоящия момент няма риск от загуба на средства“, каза в ефира на Bulgaria On Air Стефан Попов, началник на отдел "Наблюдение и контрол на изпълнението" в главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" към Министерство на икономиката и енергетиката (МИЕ).

По думите му с предприетите мерки в последната половин година е била редуцирана опасността от загуба на 90 млн. евро. Той уточни, че по някои проекти парите са били преразпределени.

Припомняме, че за да се минимизира загубата на средства в дългосрочен план, новото ръководство на икономическото министерство и Управляващият орган на оперативната програма ускориха процесите по оценка на проекти и сключване на договори за безвъзмездна помощ, както и въвеждане на подходяща организация за бързо съгласуване на документи.

Според Попов вече са договорени всички средства по програмата, дори към 31 декември 2013 г. има договорени 0,26% повече от общия бюджет на програмата, който е 2,273 млрд. лева.

„До края на изминалата година са усвоени над 1,311 млрд. лева, което е 58% от общия бюджет на програмата. Всички плащания по проектите трябва да бъдат извършени до октомври 2015 г.“, обясни още експертът.

Той уточни, че технологочната модернизация на предприятията е едно от направленията, които будят най-голям интерес от страна на фирмите. Другото е въвеждане на международно признати стандарти.

„Когато въведат в експлоатация ново, иновативно и високотехнологично оборудване, компаниите затвърждават позициите си не само на вътрешните и регионалните пазари, но и стъпват на европейски и международни пазари. По тази ос сме финансирали над 1 200 проекта, част от тях вече са приключили“, обясни още Стефан Попов.

Той добави, че през новия програмен период кандидатстването и оценяването на проектите ще става само онлайн.

Вижте целия разговор във видеото!

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още