IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

60% от парите по новата ОП "Човешки ресурси" ще са за трудовия пазар

За първи път социални кухни ще получат европейско финансиране, посочи зам.-министърът на труда Зорница Русинова

10:52 | 12.01.15 г.
60% от парите по новата ОП "Човешки ресурси" ще са за трудовия пазар

Около 60% от парите по одобрената през ноември 2014 година ОП „Човешки ресурси“ ще бъдат насочени към пазара на труда. Около 40% пък ще отидат за социалното включване. Това съобщи в ефира на телевизия Bulgaria on Air зам. -министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

Общият бюджет на ОП „Човешки ресурси“ е 2,1 млрд. лева. Част от целите, които ще бъдат реализирани със средствата по нея, е повишаването на коефициента на заетост на българите в трудоспособна възраст (между 20 и 64 години) до 76%. В момента той е малко под 60 на сто и целта е доста амбициозна, призна Русинова.

Освен това правителството си е поставило задачата да намали с 260 хил. броя на хората, които живеят в бедност. „Според статистиката всеки трети е в риск от бедност“, допълни зам.-министърът.

Тя посочи още, че има пълна приемственост и няма да има прекъсване на средствата за хората. Част от парите ще продължат да се използват за приемните семейства и други социални дейности, които подобряват качеството на живота.

„Над 660 млн. лева (до 2020 година – бел. ред) ще отидат за социални услуги. Това е доста по-висок процент от предишния период. Около 40% отиват за социално включване“, допълни още Русинова.

Около 60% от парите по програмата пък са насочени към пазара на труда – и основно в подкрепа на младежката заетост, стана ясно още от думите на зам. -министърът. Тя посочи, че в първите две години на програмата ще бъдат отпуснати 240 млн. евро за „ударно“ намаляване на безработицата сред младите хора.

Продължават старите „стажантски програми“, чрез които младежите трупат опит. Първите стажанти ще бъдат назначени още през февруари, като в бюрата по труда вече има 7,5 хил. заявки. „Ще има стажантски програми и за учещите младежи, но те се финансират през друг инструмент“, допълни още Русинова.

За първи път социалните кухни ще получат европейско финансиране по новата оперативна програма за крайно нуждаещите се. Целта е съществуващите трапезарии да заработят целогодишно, а не само през зимата.  Част от средствата ще отидат и за изграждане на нови социални кухни в общините.

Целият бюджет на новата програма е около 200 млн. лева, които освен за социалните трапезарии ще бъдат разходвани и за осигуряване на пакети с храни от първа необходимост на 250 хил. нуждаещи се.

Припомняме, че по данни на вицепремиера Томислав Дончев ОП „Човешки ресурси“ е една от най-добре управляваната – към момента са усвоени 83% от средствата по нея. До края на 2015 година трябва да бъдат усвоени около 296 млн. евро. Русинова посочи, че те вече са договорени и са насочени основно към схеми, стартирали през 2013 и 2014 година, а именно – социално включване, деинституционализация на деца с увреждания, мерки за дълготрайно безработните и други. 

Още новини можете да намерите в сайта на телевизия Bulgaria on Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още