IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС и САЩ се подготвят за свалянето на санкциите срещу Иран

Международната агенция за атомна енергия обаче първо трябва да потвърди, че Техеран е изпълнил своята част от сделката

17:52 | 19.10.15 г.
ЕС и САЩ се подготвят за свалянето на санкциите срещу Иран

Европейският съюз (ЕС) и САЩ започнаха подготовка за спиране на санкциите срещу Иран, съобщава телевизия Bulgaria ON AIR.Иран. Действителното им премахване обаче ще бъде факт, когато Техеран започне да демонтира голяма част от ядрената си инфраструктура.

Три месеца, след като Съветът за сигурност на Организацията на обединените нации (ООН) одобри споразумението между Иран и шест от световните сили, американският президент Барак Обама нареди на правителството да предприеме стъпки към вдигане на санкциите. Според американския държавен секретар Джон Кери това е критична първа стъпка в процеса за осигуряването на това, че ядрената програма на Иран ще бъде изключително и само за мирни цели.

Първото облекчаване на санкциите срещу Иран ще дойде, когато Международната агенция за атомна енергия потвърди, че Техеран е изпълнил своята част от сделката.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, който е на посещение в Техеран, приветства оказаното доверие на Иран. Той обаче подчерта, че е важно да се контролира как тази страна спазва задълженията си, особено в ядрената област.

Споразумението между Иран и шесторката беше сключено на 14 юли след двугодишни усилени преговори. То създава условия за постепенно отменяне на наложените на Иран международни икономически санкции. В замяна на това Техеран трябва да се откаже от ядреното оръжие и да ограничи ядрените си активности.

Вижте повече във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още