IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решението на проблема с фалшивите болнични – повече контрол и санкции

По данни на БСК за 2009 г. са използвани 15 млн. дни болнични, а през 2016 г. – 25 милиона дни

10:22 | 27.11.17 г.
Решението на проблема с фалшивите болнични – повече контрол и санкции

Решението на проблема с фалшивите болнични се крие в по-големия контрол върху лекари и работодатели, както и санкции за нарушителите. Около това мнение се обединиха финансистът Мика Зайкова и Григор Димитров от Българската стопанска камара пред Bulgaria ON AIR.

През последната година и половина по данни на НОИ са използвани 25 милиона дни болнични. До края на декември се очаква този брой да нарасне от служители, които ще слеят празниците. 

Григор Димитров изложи статистика, която показва аритметична прогресия в пускането на болнични през годините. Според данните за 2009 г. са използвани 15 млн. дни, а през 2016 г. – 25 милиона дни.

По думите му причините за този ръст са повишилата се заболеваемост в страната, все по-интензивните условия на труд и затрудненото административно обслужване на гражданите, при което често се налага да се чакаме на опашки в институции.

Димитров подчерта, че решението на проблема с фалшивите болнични се крие в по-големия контрол върху лекари и работодатели, санкции за нарушителите, олекотяване на административния апарат за гражданите. Той допълни, че използването на фалшиви болничнисе изпомпва ресурса за други важни фондове.

Не бива да се твърди, че повечето болнични са фалшиви. Голям процент от тях се взимат заради стреса и преуморяването. Трябва да се криминализира даването на фалшив болничен, отбеляза финансистът Мика Зайкова. 

Още вижте във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още