IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първата отворена мярка по програма „Рибарство“ ще е за рибарските групи

До края на месеца новата програма ще бъде внесена в МС

16:20 | 16.09.15 г.
<p>
	Новото рибно тържище в Бургас. <em>Снимка: МЗХ</em></p>

Новото рибно тържище в Бургас. Снимка: МЗХ

Първата мярка от Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г., по която ще бъде отворен прием, е 4.1 „Подпомагане за стратегиите за водено от общностите местно развитие“. Тя предвижда изготвяне на стратегиите на местните инициативни рибарски групи. Това съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева при откриването на първото за страната рибно тържище в Бургас, информира пресцентърът на МЗХ.

Танева допълни, че работата по новата програма е приключила и до края на месеца тя ще бъде внесена в Министерски съвет. „Надявам се всичко да върви по план и до края на месец ноември да имаме одобрена програма от Европейската комисия, която да стартираме“, обяви министърът и припомни, че общият бюджет е 113 млн. евро.

„Освен познатите дейности, в Програмата за първи път се предвиждат и компенсаторни плащания за преминаване на аквакултурното производство под контрол за биологично“, каза още министър Танева. По думите й това ще улесни малките рибари. Друга новост е и възможността за организация на производителите, която цели сдружаване на общностите, които да получат пряк достъп до пазара и по-висока цена.

Десислава Танева изрази надежда, че и в този програмен период интересът към Програмата за морско дело и рибарство ще бъде огромен. Тя обяви, че старата програма е договорена на 105%, а разплатените по нея средства са 64%.

Специализираното стоково тържище за търговия с риба и рибни продукти в Бургас е изградено по мярка 2.6. „Инвестиции в преработка и маркетинг на продукти от риболов и аквакултура“ от програма „Рибарство“ 2007-2013 г. Общата стойност на одобрената субсидия по проекта е в размер на 4,8 млн. лв. 

Борсата е първата и единствена до момента в България, съответстваща на световната практика. Стоковото тържище ще се обслужва от 49 души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още