IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангелкова: Очаква ни много положителен летен сезон

Над 80% е ръстът на руските чартърни полети, планирани за предстоящия летен сезон у нас

11:42 | 25.03.16 г.
Ангелкова: Очаква ни много положителен летен сезон

Очаква ни много положителен летен сезон, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на парламентарния контрол.

Тя мотивира оптимизма си, цитирайки данни на летищата във Варна и Бургас. Към днешна дата увеличението на руските чартърни полети, планирани за предстоящия летен сезон, е с 83% при общ ръст на заявените чартъри от всички дестинации с планирани чартъри от 30 на сто. Наред с това данните на Асоциацията на руските туроператори сочат ръст при ранните записвания от 30% на руските туристи към България, каза Николина Ангелкова.

Относно облекченията за издаване на визи за руски туристи Ангелкова коментира, че визовите облекчения важат и за туристи от Украйна, Беларус, Казахстан, Армения и Грузия. 

Ангелкова припомни вече договорените визови облекчения. Издават се краткосрочни двукратни или многократни визи с цел туризъм със срок на валидност една година за гражданите, които са използвали български визи в предишни години. Собствениците на недвижими имоти имат право на краткосрочни двукратни или многократни визи с цел частно посещение със срок до една година, а тези, които са ползвали български визи през последните 12 месеца имат право на виза със срок от три години. Договорено е и безплатни визи за деца до 16 години, които идват на детски организиран туризъм.

Министърът на туризма обяви пред народните представители и програмата на туристическото министерство за предстоящи форуми, на които България ще се представи като туристическа дестинация.

България ще бъде официално представена на четири големи туристически форума – в Санкт Петербург, Екатеринбург, Казан и Самара. Успоредно с тях през юни в центъра на Москва ще бъде организиран и туристически панаир за представяне на страната ни.

От парламентарната трибуна министърът на туризма призова бранша у нас за отговорно поведение, така че да предлага качествен продукт и да подбира квалифициран персонал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:38 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още