IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големи туроператори отчитат до 40% ръст на записванията за България за Лято 2017

Във Варна има 21% ръст на туристите за първите осем месеца на годината, каза Николина Ангелкова

12:15 | 14.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

При големите туроператори, които работят с България, има ръст на записванията към момента за Лято 2017 от 30%-40% в сравнение с успешния сезон Лято 2016. Това заяви министърът на туризма Николинка Ангелкова по време на откриването на Деветия Черноморски туристически форум, който се провежда край Варна, предава агенция „Фокус”.

Тя посочи, че на туристическо изложение, проведено в Лондон, е имала срещи с директори на едни от най-големите туроператори в света, които са потвърдили големия интерес към България. По нейните думи страната ни постоянно затвърждава позициите си като туристическа дестинация. 

До края на октомври Националният съвет по туризъм ще обсъди подготовката за летния сезон през 2017 г. „Ние правим това толкова рано за първи път, за да можем да бъдем подготвени в най-силна степен за предстоящия туристически сезон, който също се очертава като много силен”, уточни министърът.

Морският туризъм остава водещ за туризма в България, посочи Ангелкова. По думите й морският туризъм тази година е отбелязал рекорд, който трябва да бъде продължен и надграждан.

Във Варна има 21% ръст на туристите за първите 8 месеца на годината. Градът е бил посетен от над 980 000 туристи, като нощувките са много повече. По северното крайбрежие е разработена туристическа програма, която обхваща морските крепости, като това допълнително е повлияло на увеличението на туристите.

„Това показва, че стратегията ни за удължаване на сезона и обогатяване на туристическия продукт е успешна”, посочи Ангелкова.

Ръстът в  туризма за страната за периферните месеци на сезона – април и май, е 20%, а за област Варна за месеците май и юни ръстът е 34%. 

Все още няма информация за точния брой на записванията за зимния сезон, каза министърът на туризма, но ранните записвания и заявките за чартъри вървят успешно, като най-много заявки има от традиционните пазари за България – Германия, Израел, Русия, Великобритания, Финландия, Холандия, както и от Гърция и Румъния. 

Предстои създаването на Туристически инспекторат, който ще контролира работата на сектора, каза още министърът на туризма, допълва БТА. Ще бъде въведена и практика за отнемане на звезди на обекти, в които са допуснати нарушения на стандартите. Инспекторатът ще стане факт с приемането на промените в Закона за туризма. До края на годината предложенията за корекции на текстовете ще бъдат готови и внесени за одобрение от Министерския съвет.

С промените в закона ще бъде изяснен статутът на националните курорти. Освен това ще бъде осъществено обединяване на браншовите организации в сектора. По думите на Ангелкова в момента броят им е около 300, а идеята е те да се слеят в общо шест.

До края на октомври ще бъдат готови предложенията на работната комисия, която разглежда въвеждането на правила за къмпингуване в страната. Дотогава се очакват и правилата за издаване на нов тип сертификати - Доброволен етикет за качество. Ангелкова обясни, че такъв ще получават туристическите обекти, които предлагат храни по БДС, както и различни услуги извън минималния изискуем пакет. Идеята е доброволният етикет за качество да подпомага, а не да затруднява бизнеса, като носителите му ще бъдат предпочитани при публично-частни партньорства с държавата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:24 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още