IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петкова: Инвестициите в газовата мрежа подобряват конкурентоспособността ни

Важните инвестиции ще бъдат подкрепени от държавата, каза директорът на "Булгартрансгаз" Георги Гегов

17:44 | 01.06.16 г.
<p>
	Снимка: <em>Министерство на енергетиката</em></p>

Снимка: Министерство на енергетиката

Инвестициите в модернизацията на газопреносната мрежа подобряват конкурентоспособността на българската икономика, каза енергийният министър Теменужка Петкова при инспекцията на газорегулиращата станция „Бургас“, изградена от „Булгартрансгаз“.

Инсталацията захранва с газ производствените мощности за комплекс „Хидрокрекинг“ на рафинерията „Лукойл Нефтохим“, пишат от пресцентъра на Министерството на енергетиката.

В Бургас Петкова напомни, че основните ползватели на проектите за модернизация на газопреносната мрежа са големите енергийни консуматори, какъвто е и случаят с газорегулиращата станция „Бургас“. Тя намалява производствените разходи и повишава ефективността на производството в бургаската рафинерия.

„В условията на силна конкуренция, това е важен фактор за развитието на предприятието“, каза още Петкова.

От въвеждането в експлоатация на станцията през октомври 2015 година „Булгартрансгаз“ е транзитирал към „Лукойл Нефтохим“ над 510 хил. куб. метра природен газ, става ясно още от думите на министъра.

Всяка важна инвестиция, каквато е и инсталацията за хидрокрекинг на бургаската рафинерия, ще бъде подкрепена от държавата, каза от своя страна изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Георги Гегов, който също участва в инспекцията на станцията.

Общата стойност на проекта е в размер на близо 1,5 млн. лв., като цената за присъединяване на "Лукойл Нефтохим"  към газопреносната мрежа на "Булгартрансгаз" е в размер на 1,4 млн. лева и финансовите разходи, извършени от страна на "Булгартрансгаз", са в размер на близо 100 хил. лева, уточняват още от енергийното министерство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още