IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Росатом - новото смущаващо дипломатическо оръжие на Русия

Атомната енергетика се превърна за Москва в средство да си осигури икономически и политически връзки с ЕС

08:47 | 18.08.16 г. 23
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Под заглавие: „Новото смущаващо дипломатическо оръжие на Русия" френското икономическо издание Les Echos помества анализ, според който Кремъл се опира на руския атомен гигант Росатом, за да покаже колко е силен. Москва се надява да разгърне влиянието си както в енергийната и икономическата сфера, както и на политическия терен, изтъква авторът Пиер Дакен, консултант по ядрена енергетика и изкопаеми горива.

Според него ядрената енергетика като цяло е в стагнация, особено след аварията в японската АЕЦ Фукушима, но съществува един представител на сектора, който устоява на инертността и година след година затвърждава добрите си резултати - това е руската държавна ядрена компания Росатом. След като износът на основните за Русия суровини като петрола и природния газ отслабнаха в резултат на международните икономически санкции заради конфликта в Украйна, атомната енергетика се превърна за Москва в средство да си осигури икономически и политически връзки с Европейския съюз. 

Росатом е една много политическа държавна компания, ръководена от близкия до Владимир Путин Сергей Кириенко. Днес предприятието развива проекти в 40 страни и има поръчки за 130 милиарда долара до края на годината. Подписани са договори за изграждане на 36 реактора по четирите краища на света, от които 16 вече се изграждат, отбелязва заместник-ръководителят на компанията, оглавяващ международната дейност Кирил Комаров. Шефовете на Росатом не крият амбицията си да затвърдят лидерските позиции на групата на световния ядрено-енергиен пазар и се надяват скоро да засилят присъствието на компанията в Близкия изток, но най-вече в Европа.

Ударната сила на руския гигант обаче безпокои някои европейски страни, които виждат в разрастването на проектите му по света средство в ръцете на Кремъл, благодарение на което да продължи да влияе над Европа и останалия свят не само в икономиката и енергетиката, но най-вече в политическата сфера, се казва в цитираната от БТА публикация.

Проектите на Росатом започват да срещат съпротива в чужбина, като например във Финландия, където на 26 април демонстранти превзеха строителната площадка на АЕЦ Ханхикиви. Точно 30 години след Чернобилската катастрофа, финландците припомниха за опасностите, които би могла да крие такава централа.

За такива рискове предупреждава и Литва, която е пряко засегната от проекта за атомна централа Островец в съседна Беларус, разработен от Росатом. Съоръжението с мощност 1,2 ГВт, само на петдесетина километра от Вилнюс, трябва да бъде пуснато в експлоатация през 2018 година. Но освен близостта с литовската столица, експерти твърдят, че оборудването не отговаря на съвременните норми и никога не е било тествано.

Подобни практики не съответстват на досегашната политика на Росатом да изнася единствено вече пробвани в Русия реактори и доказват, че стремежът към разрастване на всяка цена може в крайна сметка да струва много скъпо. Когато ядреният гигант се хвали с все по-многобройните си проекти по света, Кремъл се опиянява за пореден път от своята мощ. Според автора на публикацията "за Русия въпросът е да прави много и големи неща. Дори с риск да причини зло?"

На 10 юли по време на преместване на 330-тонен корпус на ядрен реактор на Беларуската АЕЦ товарът паднал от височина между 2 и 4 метра. Росатом увери, че инцидентът не е нанесъл никакви щети на оборудването и обвивката на реактора може да се използва, но на 1 август посочи, че е готов да замени оборудването, навеждайки на мисълта, че са възможни по-големи от очакваното поражения, заключава Пиер Дакен от консултантската компания Extia. 

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 9
misanthrope
преди 7 години
Къде го чукаш, къде се пука дет се вика. Де ти Рос Атом де ти Крим?Притесняващото е, че изграждането на такъв проект, те свързва с този, който го е доставил за целия период на експлоатацията му ( да кажем 50 год) - гориво, профилактики, квот се сетиш. Когато това е държавна компания, под прякото ръководство на самодържеца,ясно, че възникват опасения, че ако утре самодържеца реши да си постига някакви политически цели, като например да те изкара от НАТО, това е един от мощните му инструменти за шантаж, както и разбира се, да ти налага необосновано високи цени и т.н. Ето, вече 27 години от как не сме в СИВ, ама още сме 90% зависими от руски газ и руско ядрено гориво и си купуваме руски влакове за метрото ( не мисли, че причината е икономическа, влаковете да са само руски)Каквото и да си говорим, компании като Сименс например, далеч не са толкова зависими от държавата си, колкото Росатом и Газпром. После, не е казано да не се работи с Росатом, но този риск трябва да се отчита
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 4
data
преди 7 години
Глупава статия ! Никой не ви кара да строите АЕЦ още по малко пък руския
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 18 rate down comment 5
kalendar
преди 7 години
Бе не разбирам...тебе те притеснява лошавите рашки, че искат да им плащат стоката, като на монополист и се сърдят, ако не им я. Не те притеснява, че Ирак се възстанови изцяло с помоща на щатски компании(което е същият тип държавна подкрепа) и не те притеснява, че бомбиха въпросният Ирак изцяло в противоречие на международното право. И ако за Крим въпроса е спорен, дали са имали право или не(имали са-има редица прецеденти), то за Ирак няма съмнения..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
5
rate up comment 23 rate down comment 5
0pk
преди 7 години
Ама разбира се, те там всичките дето са се ръкували с Путин са му най-близки приятели, пък на запад тия лобита изобщо не припарват до политическа поддръжка? Проблема да разбирам е, че росатом била държавна? Не знам дали е такава, но по принцип смятам, че компании колоси от тези "ту биг ту фейл" трябва да бъдат с държавно участие, а не само да бъдат спасявани от банкрут с държавни средства, а печалбите им да отиват в частни джобове. Направи си сам паралелите и изводите, ако си способен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 5
0pk
преди 7 години
Много благодаря. Подобни дреболии спестяват изключително много време на читателите желаещи да проверят първоизточника. Със две цъкания успях да прочета оригинала. (Всъщност със три, че гадовете засичат блокера и трябваше да го изключа за страницата). Първоначалното ми предположение се подтвърди - поръчкова статия от френското атомно лоби.Гугъла не превежда идеално но разковничето е в тези няколко реда:"Но ядрените продължава да бъде ценен в много страни - включително Франция - като ефективен начин да има евтина енергия и ниско въздействие върху околната среда. И ако ядрената пазар е в застой, там е актьор, който се съпротивлява инерция и година след година потвърждава добрите си резултати: Руската група Росатом."По принцип след тези редове може да се спре да се чете, щото написаното надолу е ясно за всеки който се е сблъсквал с подобни статии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 13
misanthrope
преди 7 години
Куйя от френското атомно лоби основателно обръща внимание на факта че Росатом е държавна, управлявана от левия т__ак на Путин. Десния му управлява Газпром.Та интелУигентната аудитория няма как да не съзира средства за политически натиск в мащабните проекти на двата гиганта и средства за десетилетен бъдещ шантаж от страна на Русия. Видяхме я играта със спирането на газа за Европа, защото Украйна нещо не им било на кеф
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 9
michaelis12
преди 7 години
Сека лъжица произведена у руско е с атомен заряд и заплаха за свето .... :)) За тва Западо ни продава от наща руска централа нашия ток.... :)) А у Варна на Инвесторо им продават от Мариците Американски ток .... Сигур им е готино с цените не ги знам ...:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 9
0pk
преди 7 години
Не знам защо, ама като чета авторски статии тука, често ги асоциирам с Франкенщайн - нещо слепено от нямащи много общо помежду си отделни абзаци, които трябва да наведат читателя на мисълта за нещо ужасно.Попов, кажи сега - толкова ли не уважавате интелигентността на аудиторията си, че да публикувате такива глупости.Значи някакъв куй от френското атомно лоби се притеснил, че руснаците им завземат пазарите и понеже явно не могат французите да предложат нищо по-добро от росатома, за да ги избират тях да строят централи, тоя се изповръщал отгоре им в пресата, сиреч статия написал. И ти сега не знам дали извадки си направил от статията или си си вмъкнал собствени елементи на разсъждение, обаче бъди така добър като пишете "френското икономическо издание "Ле-з-еко" помества анализ" - дай линк към този анализ. И изобщо като се позовавате на чужди статии, давайте линк, толкова ли е трудно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още