IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България преговаря за ускорени доставки на азерски газ в пълен обем

Алтернативните количества газ са договорени, въпросът е да се намери най-добрата цена, коментира пред депутатите премиерът Кирил Петков

18:54 | 04.05.22 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

България води преговори, за да може да получи доставките на газ от Азербайджан в пълен обем до седмици - до края на май или началото на юни. Това съобщи премиерът Кирил Петков по време на изслушване в Народното събрание. Той разказа какви мерки е предприело правителството след прекратяването на доставките от страна на "Газпром" и посочи, че газовият холдинг е дал едва 24 часа от нотификацията до спирането на газа. Българското правителство обаче е било подготвено и снабдяването не е било прекъснато.

Петков изтъкна, че в момента България получава едва 30% от договорените количества газ от Азербайджан, а в същото време цената му е 2/3 по-ниска от тази на руския газ. Водени са преговори за доставка на втечнен газ от САЩ и Египет и очакванията са, че цената на алтернативните доставки ще бъде не по-висока от тази на руския природен газ.

Енергийният министър Александър Николов коментира, че първите доставки втечнен газ ще влязат у нас на 18 май.

Петков беше категоричен още, че датата за изграждането на газовата връзка IGB ще бъде спазена - до 30 юни. Въвеждането му в експлоатация обаче зависи от разрешителните, които трябва да дадат гръцкият и българският регулатор, както и Европейската комисия, уточни енергийният министър Александър Николов. Според него при необходимост ще бъде договорена отново алтернативна точка на доставките на азербайджанския газ. 

За него е важно възможно най-бързо да имаме готово алтернативно трасе на природния газ. 

Този интерконектор е от съществено значение за диверсификацията на доставките на газ в момента. По договор през това трасе България може да получава газа от Азербайджан в пълния му обем от 1 млрд. куб. метра годишно. Това е около 1/3 от потреблението на газ в страната. 

Според проектната компания на IGB 90% от работите по връзката са вече завършени.

Според уволнения през февруари директор на "Булгаргаз" Николай Павлов България може да получава газа от Азербайджан единствено през IGB и затова и той е подписал анекс, според който страната все пак да получи някакви количества по договора, подписан преди десетилетие.

Според бившия министър на енергетиката Делян Добрев (ГЕРБ - СДС) връзката с Гърция не е от значение за доставките на газ, а диверсифицира възможностите за транзит. Той смята, че газът, който в момента се предлага на "Булгаргаз" от посредници е руски, но с около 30 евро по-висока цена (около 100 евро за мегаватчас).

По време на дискусията енергийният министър коментира, че няма посредници в търговията, а покупките се извършват от търговци, което е нормална практика. Един от търговците е МЕТ Energy, чийто ръководител беше Людмил Дацов, който пое управлението на държавната "Булгаргаз". 

Като част от усилията на България да гарантира своите доставки е и предложението Европейската комисия да извършва общи покупки на газ, посочи още Кирил Петков.

Комуникацията не бива да спира, каза енергийният министър на въпрос дали сме скъсали отношенията си с "Газпром". Според него България технически може да плаща в рубли, но притеснителното е самата схема, която предлага Кремъл. Договорът с руската компания все още е в сила, стана ясно още по време на обсъждането в Народното събание.

По време на своето обръщение пред депутатите новият директор на "Булгаргаз" Людмил Дацов разказа за някои от рисковете, които са свързани с предложеното от "Газпром" плащане.

газпромбанк газпромбанк

Източник: Посолство на Руската федерация в България

При така предложената схема България няма контрол нито върху курса на плащането, нито относно времето на доставките. Освен икономическите негативи, съществува и репутационен риск за компанията, тъй като плащанията в рубли нарушава санкциите срещу Русия.

Дацов коментира, че в договора с "Газпром Експорт" е предвидена възможност за забава на плащания, но в случая от компанията са се позовали на неизпълнение на указа на президента Владимир Путин за заплащания на природен газ от 1 април.

Няма сътресения в мрежата на този етап и няма реална опасност за въвеждане на ограничителен режим, категоричен беше и директорът на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов. Той съобщи, че в газохранилището край Чирен в момента има около 103 млн. куб. метра. Тези количества, съобразно възможността за добив, са достатъчни да покриват 40% от лятното потребление за срок от 42 дни.

Енергийният министър уточни, че добивът на газ от "Чирен" е спрян в началото на април, веднага след като е било получено писмо от "Газпром" за плащане в рубли. По време на откритото заседание на КЕВР по повод ценовото заявление на "Булгаргаз" стана ясно, че заради спрения добив от газохранилището цената на микса на дружеството за април е реално с 25% по-висока.

България има два дългосрочни договора за доставка на природен газ - с "Газпром Експорт" и с Азербайджан. Доставките на руски газ са 90% от вноса, обясни от своя страна председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Станислав Тодоров. Само в рамките на седмица обаче страната е успяла да намери алтернатива.

Тодоров беше категоричен, че "Булгаргаз" ще започне да обявява открити търгове за доставка на природен газ и да започне да работи за подписване на дългосрочни договори с няколко доставчика. Моментът е много подходящ, защото цената на газа през май по традиция е най-ниска. Така България ще бъде подготвена за зимата.

Председателят на енергийния регулатор обясни още, че част от мерките за гарантиране на енергийната сигурност е и освобождаването на пазара и даването на свободен достъп до него на всички участници. Подобна е политиката и за пазара на електроенергия и КЕВР ще работи за осигуряване на дългосрочни договори за потребителите на електроенергия.

Спирането на доставките на газ за България и Полша е опит за натиск срещу двете правителства заради подкрепата за Украйна, коментира пред депутатите председателят на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Пламен Тончев. Според него Русия дори умишлено е избрала датата 1 април за плащане с газ, защото тогава е плащането на двете държави. Според Тончев действията срещу България и Полша са целяли и отслабването на общата европейска позиция.

По негови данни цената на микса, договорен сега, е дори по-ниска от тази на "Газпром Експорт". 

От ДАНС предупреждават, че могат да възникнат някои сериозни рискове за енергийната система, ако до юни не бъдат намерени количества природен газ за нагнетяване в "Чирен". Според директора на агенцията има опасения и че капацитетът на терминала на гръция остров Ревитуса няма да е достатъчен, ако "Газпром" спре суровината и за Гърция. Плащанията на Атина предстоят към 20 май.

Пламен Тончев обърна внимание и на новия указ на руския президент Владимир Путин, който предвижда контрасанкции срещу враждебни държави и възможността да бъдат ограничени и други ключови за икономиката доставки.

Директорът на Държавна агенция "Разузнаване" Антоан Гечев отчете, че частните компании не попадат под санкциите на ЕС за Русия и по непотвърдена информация има няколко компании, които са открили сметки в рубли в "Газпромбанк". В редица европейски държави в момента се дискутират възможностите за плащане на газ, без да нарушават европейските санкции. На този етап има няколко държави, сред които и Дания, които отказват да изпълнят изискването на "Газпром" и да подпишат нови дългосрочни договори с руския газов холдинг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 1 година
...трр...тррррр...тр...тррррт... какъв е този звук? Май е от пълнещи се г.ащи на копейкаджии :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 3
Petar2015
преди 1 година
Има много лъжи в тази статия. Особено за цената на газа, която уж била 2/3 от предишната, пък всъщност била с 30 евро отгоре. А от "евтиния азерски газ" практически получаваме само 30% от договореното количество... Не ни ги пробутвайте такива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
Бащицата е направил бая бели. В интерес на истината не е лесно да си на неговото място. Което не го оправдава по никакъв начин! За вътрешна употреба се биеше в гърдите къв мъжкар е и интересчия, и никой на сила не го е карал да става премиер. Можел е да поиска съдействие от ЕС, от някоя от големите и силни икономически държави, или директно от ЕК. България има осем входно/изходни точки на газопреносната си мрежа. Значи на 7 от тях е продал на гъзпром капацитета почти на 100%, където не е на 100% го държи МЕТ груп (гъзпромската фирма за замазване на очите) тия дето сега ни доставят. Първо според Европейските директиви НЯМА право да го прави, макс 50% на един доставчик на входна точка на ЕС. Сега ако не го беше направил, можеше да имаме и други доставчици, много преди галимацията с рублите. А от ЕК са се усетили късно, пред свършен факт. А като го слуша какъв хитър диверсификатор се изкарва, нема ти казвам. Единствено гъзпром не държи капацитет на ICGB и от там ще влезне газ с различен произход от руССия. Трима американски президенти говорят, не ставайте енерго зависими ор руССия, ще берете ядове. Ако си бяха останали на 10-15% русНАЦИте, баталията в Украйна немаше да се случи. Първо немаше да има необходимите кинти да направят толкова армия, и второ нямаше да я има политическата вътрешна цена (безработица и галопиращи цени) в ЕС от рязкото спиране на руските доставки. Много е виновен Суджука и би трябвало да не му дават трибуна да вие по медиите, ама...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 4
khao
преди 1 година
не съм гласувал за Киро, но ако трябва да съм честен, сравнително добре се справя в тази изкуствено създадена криза... не ми се мисли кво щеше да е с мутрата начело!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 5
Alex Silver
преди 1 година
Алтернативните количества газ са договорени, въпросът е да се намери най-добрата цена, коментира пред депутатите премиерът Кирил Петков === Количествата били договорени, а цената не. И какво тогава са договорили? Или проговорили? Аве те съвсем за изтрещели ни вземат. Когато ПростоКиро каже "добър ден", задължително проверете къде е Луната. Едно е сигурно - отново ни будалкат като малачета. Както навремето ни будалкаше Евгени Бакърджиев, че отишъл и договорил два пъти по-ниска цена за газа. После се оказа чиста лъжа. Също, както сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 7
ing5rov
преди 1 година
днеска не си "юристка" , а, Гевендиева ...? : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
Браво за договорът за втечнен от Египет. Имат постоянно растящ излишък добив/вътрешна консумация. Имат няколко големи блока с многогодишна перспектива за помпане. Въвеждат в експлоатация този или следващият месец нови 33 сондажа. За да го обявяват като дестинация за доставка, значи всичко е в напреднала фаза към приключване като договори. Египет е в пъти по-надежден доставчик на природен газ отколкото руССия. Не съм наясно с линиите за втечняване дали имат необходимият капацитет, но ако се включим сега в началото, вероятно ще останем десетилетия като клиент. Браво на Кирил и Асен!! Не съм очаквал кой знае колко добри решения, особено с нинова и слави зад тях, но това им се брои!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
GiRo
преди 1 година
Да не се окаже накрая, че след като Газпром ни спря газа, цената ще падне. Руските тролейбуси тук ще бъдат доста разочаровани, нервни и заядливи. И ако се окаже, че светът не свършва с Газпром и доста руски п-о-д-л-о-г-и на хранилка сред родните политици също.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още