IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа трябва да задълбочи интеграцията си

Най-доброто решение за страната ни е да влезе в еврозоната колкото се може по-бързо, смята Ивайло Лаков

15:34 | 18.07.16 г. 10
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Според старата доктрина от времето на Студената война великите сили си поделят света на зони на влияние. Там, където принадлежността на зоната е неясна, секторът е сив, там е голямата игра на тайните служби. Целта е контрол и превръщане на съответната зона, територия, държава, в санитарен кордон, в буфер – а общата идея е другите да бъдат изтласквани максимално далеч, така че да се свие присъствието им, да се свият ресурсите им.

На този фон Европейския съюз представлява елитен клуб, съставен в ядрото си от най-старите демокрации, без вътрешни граници, без търговски ограничения, без визови ограничения и най-важното - с обща валута. Обединени и много по-силни заедно. 28 доскоро, вече 27 държави обединени заедно, не стават толкова лесна жертва на външно влияние.

Най-големият аргумент е икономическият. Общият БВП на Европейския съюз е по-голям от този на САЩ, а Китай остава на трето място по този показател.

В този си вид Европа има пълния потенциал да се превърне в най-големия играч на планетата, да бъде нов център, който да противостои на двуполюсен или триполюсен модел. Европа има потенциала да бъде най-значимият фактор на планетата. Това обаче не се случва, защото проектът е недовършен и защото има външни интереси да остане недовършен.

Това бе основната теза на Ивайло Лаков, водещ на всекидневното предаване „Светът е бизнес“ и съботния обзор „Клуб Investor” в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в четвъртата лекция на летния онлайн курс на Investor.bg по повод на 15 годишнината на сайта “Бъдещето на Европа и България в среда на турбулентна икономика”.

Същевременно Лаков признава и грешките на Стария континент. За да остане жив европейският цивилизационен модел, обединена Европа трябва все повече да се превръща в една държава, смята той. Така например са нужни обща външна политика, както и обща армия, „защото външна политика се отстоява само и единствено с армия, със значима военна сила“.

Според Лаков възможно най-доброто решение за страната ни е да влезе в еврозоната колкото се може по-бързо. По думите му единната валута към днешна дата е същността на ЕС, а без еврото сме дори извън периферията.

В предишната видеолекция Свилен Колев представи очакваните и неочакваните ефекти от отрицателната лихва в българските банки. Гледайте неговата лекция тук >>

 


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 1
abdul
преди 7 години
Че то ние хич не сме отстрани. Напротив! В кюпа сме - питай Химик-инженер-а в Unicredit!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 9
Slavi.13
преди 7 години
Пълни глупости! С две думи! Хората се чудят да излизат от ЕС ние сме се заръшкали да влизаме!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 6
Vesko94
преди 7 години
Аз пък съм на мнение, че с Европа като някаква глобална сила е свършено. И да се интегрират, и да не се интегрират, тая си е. Центърът на света се измества, както каза вчера един колега политолог "не с бавни и предварително замислени стъпки, а с хаотични промени, които ни тласкат към една или друга посока". Премоделирането на геополитическите пластове става с бясна скорост и всички кризи около нас произлизат именно от този хаос в глобалните отношения. В тази трансформация обаче Европа ще е далеч по-тежка засегната, отколкото Щатите, да речем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 7
ppl
преди 7 години
Такава статия и комсомолски секретар-пропагандист не може да съчини! Еваларка на автора!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 10
ppl
преди 7 години
Такава статия и комсомолски секретар-пропагандист не може да съчини! Еваларка на автора!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 5
bgMan
преди 7 години
Напротив!Повечето обикновени хора са против задълбочаване на интеграцията, когато са налице големи културни и ценностни различия.Аз например не искам никаква интеграция с общества, където х.о-м.о-с.ек.су-али.сти, пед.офили, ислямски фанатици и прочее пап.лач имат повече права от останалите хора.Никога!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 23 rate down comment 4
marto76
преди 7 години
Европа първо трябва да реши своите финансови проблеми, преди страната ни да бърза да става част от европейското глобално село! Проблемите на италианските банки, които имат лоши кредити за потресаващата сума от над 350 млрд. евро са достатъчно сериозен аргумент засега да стоим отстрани!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 25 rate down comment 4
Schroeder
преди 7 години
Защо пък да бързаме? Мястото на Великобритания още не е свободно. Освен тоа излизат все повече данни за това как по поръчение на бизнес конгломерати от развитите страни се приемат мерки, които унищожават цели отрасли в по-малките и слаби държави като така им разчистват пътя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 5
Тава е
преди 7 години
Много страшни противоречия: защо ЕС допусна варварско разделяне на Югодлавия, защо вече 25 години в България по всички линии на СТОПАНСКИЯТ ЖИВОТ сме под дъното? И още много, но бързам да посоча отговора-сегашният ЕС е изграден с други цели. Вижте Лисабонският Договор и анализа:http://***.dokumentalni.com/?p=991
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 13
ing5rov
преди 7 години
Ортачили се бедняк и богаташ...богатият станал по богат , за бедния не зная...ама щом казват че пари при пари отиват , да опитаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още