IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няколко мита за софийския смог

Замърсеният въздух предизвиква не само рак, но и екземи, рахит и Алцхаймер. И да, виновни са най-вече автомобилите

11:04 | 01.03.17 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Според различни статистики Солт Лейк Сити е градът с най-замърсения въздух в САЩ. Средното количество фини прахови частици там е 69 микрограма на метър, понякога достига 160. В Пекин, пословичен с непрогледния си смог, концентрацията често е 300 микрограма на метър.

В София в първите дни на януари станциите в Павлово, Надежда и Красно село отчетоха 450 микрограма на метър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 01:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 8 rate down comment 2
Императорът
преди 7 години
По отношение на 1 - да запитам - сега, като се стопли - ЗАЩО въздухът е съвсем приличен? Нещо не съм видял трафикът да намалее !!!Измервателните станции умишлено са поставени максимално далеч от незаконните гета ли? Защо не турите една станция в Красна поляна, пък да видим какви ще са резултатите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
KPetkov
преди 7 години
Тази статия ми прилича на реклама на Volkswagen. Едва ли е заради рекламата на VW GTE отдолу, ама чувството остава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
Umniq_kozel
преди 7 години
Статията е много зле и не кореспондира с истината :МИТ 1: НЕ СА ВИНОВНИ КОЛИТЕТова не е мит и това се доказва изключително лесно - гледаш графиките на нивата на фини прахови частици, в кои часове на денонощието са - според статистиката от метрологичните станции това са часовете от 20:00 до 6-7 сутринта. Час пик на движението на автомобили е между 17:00 и 19:00 в 20:00 вече коли почти няма, а в 24:00, когато са едни от пиковите стойности на замърсяването хептен няма коли по улиците - това значи, че при студено време хората се прибират И СЛАГАТ ВЪГЛИЩА И ДЪРВА В ПЕЧКИТЕ, което води до моментално главоломно увеличение на фините прахови частици във въздух - В Павлово станцията е в средата на квартала, като около нея няма големи улици, по които да се движи голям трафик от коли, А ТАМ БЯХА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ СТОЙНОСТИ!!!МИТ 2: СМОГЪТ Е НАЙ-ЛОШ ПРЕЗ ЗИМАТА.Смогът специално за София е най-лош през зимата, първо защото се ползват ВЪГЛИЩА ( КОИТО В ЛОНДОН СА ЗАБРАНЕНИ ОТ 50-те години на 19 век)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
vzhekoff
преди 7 години
Няколко глупости за софийския смог. Това е статийката. Някой може ли да подкрепи с числа изводите? Кои автомобили мърсят ? Колко са на газ, колко нямат прахо-/саждо-уловители ? Колко са и без катализатори ? Специално за Драгалевци, понеже и аз живея там, зимата е смрад от печките на дърва и въглища, а лятото в както е написал колегата долу. Това показва еднозначно къде да се търси проблема. Отделно - прави ли се разлика между леки МПС-та и камиони. Последните замърсяват в десетки пъти повече... Прахолякът, вдиган от безкрайните строежи някой брои ли го ? Колко често се мият улиците ? Изобщо, преди да се пишат общи приказки, хубаво е да се раздипли по-дълбоко проблема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Internet
преди 7 години
У нас, в гората, в Драгалевци де, въздухът винаги е чист, небето - синьо, а тишината 101% релаксираща.На култовата улица Лешникова гора, след Дреновичка река.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още