IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как един етичен хакер започна да произвежда бира в България?

Ростислав Петров стои зад няколко бизнес начинания, с които жонглира успешно

14:18 | 24.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: личен архив
Снимка: личен архив

Къде е пресечната точка между бирата и етичното хакерство? Оказва се в България и носи името Ростислав Петров. Той е млад български предприемач, председател на Българската асоциация на сертифицираните етични хакери, който се насочва към правенето на бира като хоби.

За начало създава сам рецепти, но преди около година най-сетне решава, че експериментите му имат потенциал за пазарна реализация и решава да патентова собствена търговска марка. Така се ражда бира „Хакеръ“ измежду многото му други бизнес начинания.

„Създавах рецепти сам, като хоби. Накрая реших да подам рецептите към лицензирана пивоварна, която да ми ги свари. Патентовах търговската марка и така започна всичко“, разказва Петров.          

Производството на бира "Хакеръ". Снимка: личен архив Производството на бира "Хакеръ". Снимка: личен архив

В портфолиото на „Хакеръ“ засега има два основни стила бира – лагер и ейл. Дистрибуцията все още не е обхванала цяла България, макар че по думите на Ростислав и това ще се случи стъпка по стъпка. И въпреки че все още прави първите си по-смели стъпки напред в това поприще, Ростислав споделя, че вече има запитвания от чужбина, по-конкретно от Великобритания, Германия, Франция и Испания.

На този етап плановете са производството да остане базирано у нас, тъй като е по-евтино, но печалбата по-скоро би дошла от чужбина, коментира Петров.

Обучителен център

Но това не е единственото бизнес начинание на Ростислав. От години той стои зад специален център, наречен HackUni, който обучава етични хакери. И в тази област интересите на предприемача датират от много време.

„Когато бях малък, родителите ми купиха компютър, който в някакъв момент се счупи. Тогава нямаше кой да го поправи, така че се научих как да го оправя сам. После започнах да се чудя как компютрите могат да бъдат пробити или ползвани по неконвенционален начин – как, например, мога да вляза в компютър без потребителско име и парола“, разказва Ростислав.

Последна актуализация: 15:28 | 29.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Идеи с потенциал виж още
Финанси виж още