IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо криптосривът за 2 трлн. долара няма да разболее икономиката

Ключовата дума тук е дълг и до голяма степен заради нея случващото се на криптопазара остава по-скоро „страничен“ проблем

15:26 | 26.06.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrei Pungovschi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrei Pungovschi/Bloomberg

На фона на целия ентусиазъм за биткойна и другите криптовалути популярният инвеститор Кевин Олиъри отбелязва, че повечето притежавани дигитални активи не са институционални.

Ганс се съгласява, посочвайки пред CNBC, че се съмнява банките да има такава експозиция към крипторазпродажбите.

Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg

„Със сигурност имаше банки и други финансови институции, които изразиха интерес към криптовалутите като актив, в който биха искали техните потребители също да могат да инвестират, но в действителност няма чак такива инвестиции“, казва Ганс. Той отбелязва, че банките имат собдствен набор от регулации и собствена нужда да гарантират, че даден актив е подходяща инвестиция.

„Не мисля, че наблюдаваме този вид експозиция, който сме виждали при други финансови кризи“, допълни той.

Ограничена експозиция

Експерти казват пред CNBC, че експозицията на обикновените инвеститори без значителен опит в САЩ не е чак толкова голяма. Въпреки че някои инвеститори на дребно бяха засегнати от последните ликвидации, като цяло загубите на криптопазара са малки спрямо нетното състояние от 150 трлн. долара на американските домакинства.

Според бележка от Goldman Sachs от май притежанията на криптовалути представляват само 0,3% от състоянието на домакинствата в САЩ спрамо 33% за акциите. Компанията очаква ефектът върху съвкупните разходи от скорошното понижение на цените да е „много малък“.

Олиъри, който казва, че 20% от портфолиото му е в криптовалута, също отбелязва, че тези загуби се простират в световен мащаб: биткойнът и етерът са децентрализирани и не само американските инвеститори поемат рискове. „Ако биткойнът изтрие още 20% няма да има голямо значение, защото това се простира навсякъде“, допълва той.

„И има само 880 млрд. долара преди корекцията, което е нищо“, продължава Олиъри.

За сравнение BlackRock има активи за 10 трлн. долара под свое управление и пазарната капитализация на четирите най-високо оценявани технологични компании – въпреки тазгодишните корекции – все още е над 5 трлн. долара.

Някои анализатори на Wall Street дори вярват, че последиците от провалените криптопроекти са добри за сектора като цяло – нещо като стрес тест, който да отмие очевидните проблеми на бизнес модела.

„Сривът на по-слаби бизнес модели като TerraUSD и луна е по-скоро здравословен за дългосрочното състояние на сектора“, казва Алкеш Шах, стратег на Bank of America.

По думите на Шах отслабването на криптосектора и този на дигиталните активи е част от корекцията в по-широкия сегмент на рисковите активи. Вместо това да дръпне надолу икономиката, криптоцените следват технологичните акции, като и двата класа активи се поддават на натиска на по-големите макроикономически сили, включително растящата инфлация и сякаш безкрайното редуване на увеличение на лихвените проценти от страна на Федералния резерв.

„По-големите от очакваното лихвени повишения, както и рисковете от рецесия, удариха значително по-рисковите активи, включително софтуерните и крипто-/дигитални активи. На фона на затягането в световен план от страна на централните банки моите колеги очакват централните банки да поемат ликвидност за около 3 трлн. долара от пазара в световен план“, посочва Шах.

Мати Грийнспан, главен изпълнителен директор на изследователската и инвестиционна фирма Quantum Economics, обвинява и политиката на Фед.

„Централните банки много бързо отпечатаха купища пари, когато не бе необходимо, което доведе до прекомерно поемане на риск и безразсъдно трупане на ливъридж в системата. Сега, когато оттеглят ликвидността, целият свят усеща удара“, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 1 година
Работата стана - "Имал си бол пари - дал си" :D Някой е дал, друг е прибрал - едните мълчат щото са мошенници, другите - щото са балъци. Останалите "майнери" дърпат шалтера :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още