IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

200 млн. долара са източени от криптоплатформата Nomad при атака

Най вероятно скорошна актуализация е улеснила евентуалното извършване на измами с трансакции

10:02 | 02.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Платформата за обмен на токени Nomad е била атакувана от извършители, които са източили от нея почти всичките ѝ средства, съобщава CoinDesk. Общата стойност на загубените при атаката криптовалути възлиза на близо 200 млн. долара.

Nomad позволява на потребители да изпращат и получават токени между различни блокчейни. Понеделнишката атака е най-голямата от поредица инциденти, които поставят под въпрос сигурността на криптовалутната инфраструктура.

От платформата потвърдиха за инцидента пред CoinDesk и съобщиха, че се провежда разследване. „Сигнализирали сме силите за правоприлагане и работим денонощно за справяне със ситуацията и за да осигурим навременна информация. Целта ни е да установим замесените профили и да проследим и възстановим средствата“, посочват от компанията.

Какво се е случило?

Т. нар. мостове, каквато е Nomad, работят като „заключват“ токени в умни договори (самоизпълняващ се протокол за трансакция – бел. ред.) на един блокчейн и оттам те биват преиздадени на друг. Ако обаче умният договор, където токенът първоначално е депозиран, бъде саботиран по някакъв начин, както е станало в случая на Nomad, то преиздаденият токен по същество вече няма покритие, което го прави без стойност.

Според изследовател от криптоинвестиционната фирма Paradigm, публикуващ в Twitter с псевдонима @samczsun, скорошната актуализация на един от умните договори на Nomad е улеснила евентуалното извършване на измами с трансакции. И за разлика от случаи, при които в дадена атака има само един извършител или организация, то схемата при Nomad е била достъпна за всички.

Атаките срещу платформи мостове стават все по-чести през последните месеци, тъй като потребителите все повече се интересуват от движение на активи между различни блокчейн системи.

Най-голямата атака в историята досега срещу система за децентрализирани финанси (DeFi) бе тази срещу моста Ronin през април, при която бяха източени над 600 млн. долара криптовалути.

Само няколко месеца преди това над 300 млн. долара бяха източени от моста Wormhole.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още