IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Населението на България продължава да се топи

Продължава да се задълбочава и тенденцията за застаряване на населението заради емиграцията, ниската раждаемост и по-високата смъртност

13:05 | 11.08.13 г. 15
Автор - снимка
Редактор
Населението на България продължава да се топи

Обезлюдяването на селата и на по-бедните и слаборазвити региони на страната продължава с бързи темпове. През миналата година за първи път населението в селата е паднало под 2 млн. души, посочва се в отчет за 2012 г. за изпълнението на Актуализираната Национална стратегия за демографско развитие на населението в Република България (2012 – 2030 г.), който е публикуван за обществено обсъждане на портала за обществени консултации.

Към края на миналата година населението в градовете е достигнало над 5,3 млн. души, докато в селата се е стопило до малко над 1,975 млн. души. През миналата година са били закрити 24 населени места, а общо 172 са били без никакво население.

Очакванията са броят на населението да продължи да намалява. Съгласно методите за прогнози на ЕС през 2015 г. българите ще намалеем до малко над 7,1 млн. души, към 2020 г. вече ще сме под 7 млн. души, към 2030 г. - малко над 6,5 млн. души, а към 2050 г. - малко над 5,7 млн. души. Ако социално-икономическите процеси в страната ни са по-благоприятни, към 2050 г. населението се очаква да се стопи до 5,79 млн. души, а ако са неблагоприятни - до под 5,2 млн. души.

Продължава да се задълбочава и тенденцията за застаряване на населението заради емиграцията, ниската раждаемост и по-високата смъртност в сравнение със средното за Европейския съюз (ЕС).

Наблюдава се и ръст на завръщащите се в страната емигранти, но тя все още не може да компенсира заминаващите, които са пнай-вече хора в трудоспособна възраст, сочат още данните. Засилва се и вътрешната миграция в посока към градовете, като най-осезаем ръст на населението е отчетен в най-големите градове.

Данните сочат, че през миналата година населението на България се е стопило с още над 45 хил. души (0,6%) и към 31 декември е било 7 282 041 души. Във всички области на страната е регистриран отрицателен естествен прираст, който варира от -2,8‰ средно за градовете и -12.8‰ средно за селата.

Средно за страната естественият прираст през миналата година е бил -5,5‰ спрямо -5.1‰ през 2011 г., и -4,6‰ през 2010 г. Най-сериозни са тенденциите за намаляване на естесвения прираст на населението в областите Видн, Монтана и Перник.

За сравнение, естественият прираст средно за ЕС е малко под 1‰. Единадесет страни в общността имат положителен естествен прираст, като най-висок е този показател в Ирландия (10‰) и Кипър (4,8‰). Освен нашата страна с отрицателен естествен прираст на населението, но с по-ниски стойности, са Латвия (-4,7‰), Унгария (-4,1‰), Румъния (-2,6‰), Германия (-2,3‰), Литва (-2,2‰), Португалия (-0,6‰), Италия (-0,8‰), Естония (-0,4‰) и Гърция (-0,4‰).

Последна актуализация: 13:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 8 rate down comment 3
Императорът
преди 10 години
Точно така е. *** може и финландец да се напише, но пак си остава ***.Виновни са и преброителите - щом виждат, че нещото е мръсномургаво и хъхри - пишат "***" и това е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 13 rate down comment 1
mirodes
преди 10 години
Имам предвид ,че при преброяването голяма част от *** посочват,че са българи или турци.Затова не може да се установи реалния им брой.А това,че един *** се е самоопределил като българин или турчин не го прави такъв.Той си живее по начина,по които живеят всички ***-отказва да се образова,не желае да работи или работи в сивата икономика,не плаща данъци и такси,не спазва законите и върши престъпления.Именно заради този начин на живот се притеснявам от нарастващия брой на ***,а не заради самия им етнос.Аз лично имам познати ***,които работят,плащат данъци и спазват законите на страната.Но за съжаление такива са единици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 18 rate down comment 1
rinaa
преди 10 години
Преди 1 седмица бях на преглед и докато чаках , в съседния кабинет вървеше детска консултация.Загледах се в пристигащите един след друг родители с бебета и ......всички бяха ***.За около 15 минути влязоха 7 *** и 1 турче / личат си , въпреки ,че всички говорят на турски/. Нямаше българи.Градът е Разград.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
Ами като гледат децата ни *** американски сериали пълни с убийства и грозен секс, какво да очакваме?На кого са медиите?Нали първо тях преватизираха след 1989?А иначе, падали сме и до 3-4 милиона и пак сме се възраждали. Аз не се страхувам за българската кръв! Тя е навсякъде по света!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Раждаш се в България, ти си български гражданин. Оттам нататък е политика.Всички българи в Америка, по закон вадят първо американски паспорт на родените там. Някои и не вадят никога български.Как е у нас?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 2
Сините камъни
преди 10 години
Ако ми кажете, как се пишат турци, наистина, как се пишат турци?Все едно, българите в Америка, да пишат децата си българчета.Има друг закон у нас ли?Защото, да за двойно гражданство, американско и българско, пожелание на родителите, но как е у нас? Аз не знам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 0
KostadinovK
преди 10 години
За тези които не са ходили в провинцията: На село едно време имаше само 1-2 *** в клас. Догодина ще има 26 ***, 2 мелезчета и 0 българчета.На преброяването повечето роми са се писали българи. Това е провинцията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
mirodes
преди 10 години
Рико-няма как да се установи точния брой на *** поради факта,че при преброяванията голяма част от тях се пишат турци или българи..Има преброяване на *** от 1989г от служители на МВР,което сочи реалната им численост тогава около 600 хиляди човека.Тогава преброяването е извършено не на базата на самоопределяне,а въз основа на местоживеене в *** махали.Та като се има предвид естествения им прираст е редно да се смята,че *** са около 800 хиляди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 5
Ricco
преди 10 години
Императоре, според мен би трябвало да подкрепиш твърденията си с малко числа! Вземи изнамери колко пари се прахосват за социално подпомагане (още по-добре ако може и колко точно само за ромите) да видим дали наистина е такъв (голям) проблем. Не ме разбирай погрешно - не казвам, че не е проблем, но без числа не върви да се говори сериозно....Или пък недей - всяка такава информация ще доведе до разделение на нацията защото може да се появят много недоволни от огромното прахосничество. По-добре да си живеем в неведение и да оставим на политиците обединители да се оправят с проблема. Ъхъ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 41 rate down comment 1
KostadinovK
преди 10 години
И да си драскаме - файда нема - българите ще сме първата изчезнала нация в Европа. Упадъка е пълен - не се сещам област в която да вървим уверено напред. Най-страшен е моралния упадък на народа и изкривената ценностна система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още