IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Населението на България продължава да се топи

Продължава да се задълбочава и тенденцията за застаряване на населението заради емиграцията, ниската раждаемост и по-високата смъртност

13:05 | 11.08.13 г. 15
Автор - снимка
Редактор
Населението на България продължава да се топи

През миналата година родените у нас деца са 69 121, което е с 1 725, или 2,4%, по-малко спрямо предходната година. Коефициентът на обща раждаемост (броят живородени деца на 1 000 души от средногодишния брой на населението) е намалял до 9,5‰ при средно за ЕС ниво от 10,4‰, а през предходните 2009, 2010 и 2011 г. той е бил съответно 10,7‰, 10‰ и 9,6‰.

Средното ниво на смъртност у нас през миналата година е било 15‰ и с тенденция да се повишава, докато средното за ЕС ниво е 9,6‰ и с тенденция да се понижава.

що се отнася до детската смъртност, коефициентът й през миналата година се е понижил до 3,9‰, като се е изравнил със средното за ЕС. През миналата година обаче се забелязва увеличение на майчината смъртност до 4,3 от 2,8‰.

Средната продължителност на живота у нас също изостава от тази в ЕС – 70,4 години спрямо 80,4 години. Средната продължителност на живота е най-висока в Италия – 82,8, Испания – 82,4, и Франция – 82,3 години.

Негативните демографски тенденции са довели до увеличаване на лицата на 65 и повече навършени години до близо 1,4 млн. души през миналата година. В 15 области на страната делът на това население е над 20 на сто от населението.

За сравнение, децата до 15 години към края на миналата година са били под 1 млн. души, или 13,6% от общия брой на населението, което ни нарежда на обашката в Евросъюза. За ЕС средното ниво е 15,6%.

Данните сочат още, че населението на страната е концентрирано в Югозападния и Южния централен район – почти половината ог българите живеят в двата региона. Единствено населението на столицата обаче се е увеличило през миналата година. Най-голямо намаление на населението е отчетено в областите Видин и Враца.

Данните сочат още, че темповете на ръст на разходите на човек от домакинството е продължил да изпреварва леко темповете на ръст на доходите. Наблюдава се обаче ръст на значимостта на социалните трансфери като източник на доходи.

В доклада се признава, че демографските дисбаланси се превръщат в основен проблем за функционирането на всички социално-икономически системи и са необходими реформи на пазара на труда, пенсионно-осигурителната система, образованието, здравеопазването, както и стопиране на процесите по обезлюдяването на цели региони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 8 rate down comment 3
Императорът
преди 10 години
Точно така е. *** може и финландец да се напише, но пак си остава ***.Виновни са и преброителите - щом виждат, че нещото е мръсномургаво и хъхри - пишат "***" и това е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 13 rate down comment 1
mirodes
преди 10 години
Имам предвид ,че при преброяването голяма част от *** посочват,че са българи или турци.Затова не може да се установи реалния им брой.А това,че един *** се е самоопределил като българин или турчин не го прави такъв.Той си живее по начина,по които живеят всички ***-отказва да се образова,не желае да работи или работи в сивата икономика,не плаща данъци и такси,не спазва законите и върши престъпления.Именно заради този начин на живот се притеснявам от нарастващия брой на ***,а не заради самия им етнос.Аз лично имам познати ***,които работят,плащат данъци и спазват законите на страната.Но за съжаление такива са единици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 18 rate down comment 1
rinaa
преди 10 години
Преди 1 седмица бях на преглед и докато чаках , в съседния кабинет вървеше детска консултация.Загледах се в пристигащите един след друг родители с бебета и ......всички бяха ***.За около 15 минути влязоха 7 *** и 1 турче / личат си , въпреки ,че всички говорят на турски/. Нямаше българи.Градът е Разград.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
Ами като гледат децата ни *** американски сериали пълни с убийства и грозен секс, какво да очакваме?На кого са медиите?Нали първо тях преватизираха след 1989?А иначе, падали сме и до 3-4 милиона и пак сме се възраждали. Аз не се страхувам за българската кръв! Тя е навсякъде по света!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Раждаш се в България, ти си български гражданин. Оттам нататък е политика.Всички българи в Америка, по закон вадят първо американски паспорт на родените там. Някои и не вадят никога български.Как е у нас?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 2
Сините камъни
преди 10 години
Ако ми кажете, как се пишат турци, наистина, как се пишат турци?Все едно, българите в Америка, да пишат децата си българчета.Има друг закон у нас ли?Защото, да за двойно гражданство, американско и българско, пожелание на родителите, но как е у нас? Аз не знам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 0
KostadinovK
преди 10 години
За тези които не са ходили в провинцията: На село едно време имаше само 1-2 *** в клас. Догодина ще има 26 ***, 2 мелезчета и 0 българчета.На преброяването повечето роми са се писали българи. Това е провинцията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
mirodes
преди 10 години
Рико-няма как да се установи точния брой на *** поради факта,че при преброяванията голяма част от тях се пишат турци или българи..Има преброяване на *** от 1989г от служители на МВР,което сочи реалната им численост тогава около 600 хиляди човека.Тогава преброяването е извършено не на базата на самоопределяне,а въз основа на местоживеене в *** махали.Та като се има предвид естествения им прираст е редно да се смята,че *** са около 800 хиляди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 5
Ricco
преди 10 години
Императоре, според мен би трябвало да подкрепиш твърденията си с малко числа! Вземи изнамери колко пари се прахосват за социално подпомагане (още по-добре ако може и колко точно само за ромите) да видим дали наистина е такъв (голям) проблем. Не ме разбирай погрешно - не казвам, че не е проблем, но без числа не върви да се говори сериозно....Или пък недей - всяка такава информация ще доведе до разделение на нацията защото може да се появят много недоволни от огромното прахосничество. По-добре да си живеем в неведение и да оставим на политиците обединители да се оправят с проблема. Ъхъ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 41 rate down comment 1
KostadinovK
преди 10 години
И да си драскаме - файда нема - българите ще сме първата изчезнала нация в Европа. Упадъка е пълен - не се сещам област в която да вървим уверено напред. Най-страшен е моралния упадък на народа и изкривената ценностна система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още