IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Населението на България продължава да се топи

Продължава да се задълбочава и тенденцията за застаряване на населението заради емиграцията, ниската раждаемост и по-високата смъртност

13:05 | 11.08.13 г. 15
Автор - снимка
Редактор
Населението на България продължава да се топи

През миналата година родените у нас деца са 69 121, което е с 1 725, или 2,4%, по-малко спрямо предходната година. Коефициентът на обща раждаемост (броят живородени деца на 1 000 души от средногодишния брой на населението) е намалял до 9,5‰ при средно за ЕС ниво от 10,4‰, а през предходните 2009, 2010 и 2011 г. той е бил съответно 10,7‰, 10‰ и 9,6‰.

Средното ниво на смъртност у нас през миналата година е било 15‰ и с тенденция да се повишава, докато средното за ЕС ниво е 9,6‰ и с тенденция да се понижава.

що се отнася до детската смъртност, коефициентът й през миналата година се е понижил до 3,9‰, като се е изравнил със средното за ЕС. През миналата година обаче се забелязва увеличение на майчината смъртност до 4,3 от 2,8‰.

Средната продължителност на живота у нас също изостава от тази в ЕС – 70,4 години спрямо 80,4 години. Средната продължителност на живота е най-висока в Италия – 82,8, Испания – 82,4, и Франция – 82,3 години.

Негативните демографски тенденции са довели до увеличаване на лицата на 65 и повече навършени години до близо 1,4 млн. души през миналата година. В 15 области на страната делът на това население е над 20 на сто от населението.

За сравнение, децата до 15 години към края на миналата година са били под 1 млн. души, или 13,6% от общия брой на населението, което ни нарежда на обашката в Евросъюза. За ЕС средното ниво е 15,6%.

Данните сочат още, че населението на страната е концентрирано в Югозападния и Южния централен район – почти половината ог българите живеят в двата региона. Единствено населението на столицата обаче се е увеличило през миналата година. Най-голямо намаление на населението е отчетено в областите Видин и Враца.

Данните сочат още, че темповете на ръст на разходите на човек от домакинството е продължил да изпреварва леко темповете на ръст на доходите. Наблюдава се обаче ръст на значимостта на социалните трансфери като източник на доходи.

В доклада се признава, че демографските дисбаланси се превръщат в основен проблем за функционирането на всички социално-икономически системи и са необходими реформи на пазара на труда, пенсионно-осигурителната система, образованието, здравеопазването, както и стопиране на процесите по обезлюдяването на цели региони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 28 rate down comment 3
Vesko94
преди 10 години
Защо само *** да са виновни? Аз бих казал, че и много българи са страшно мързеливи и чакат държавата. Това е в манталитета на тази нация. Манталитет, който всички знаем от кога е в България. Да, ромите са проблем. Основният проблем обаче, пред който са изправени българските семейства, е как аджеба да създадат поколение, когато взимат някакви си смешни 500-600 лв., и то в по-големите градове на страната. Ниският стандарт на живот е причина населението да се стопи с 2 млн. души през последните 23-24 години. Преди малко гледах една статистика, за минималното възнаграждение в страните от ЕС. Знаеш ли, че тези цифри не са просто притеснителни, но ужасяващи, в една страна от ЕС. Тук получаваме само 95 цента на час. Средна заплащане за страната. Срещу около 5 евро средно за Съюза. Дори в затъналата до уши в дългове Гърция, заплащането на час е около 3 евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 2
Vesko94
преди 10 години
Наистина тревожни данни. Косата ми настръхва само като чета подобни статии. :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още