IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България в международните класации през 2013 г.

Фокусът е върху бизнес климата, икономическата свобода и тази на медиите, корупцията, МРЗ и безработица

10:28 | 01.01.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
България в международните класации през 2013 г.

Конкурентоспособност на родната икономика

Като друга класация, показателна за развитието на дадена държава и нейната икономика, се приема широкият доклад на Световния икономически форум (СИФ) „The Global Competitiveness Report". В новия доклад на организацията, отнасящ се за периода 2013-2014 г., България вече заема 57-ма позиция сред 148 страни според индекса за конкурентоспособност.

След големия скок, който направи България в миналогодишния доклад - страната се придвижи от 74-то до 62-ро място и отново показва добри резултати. През настоящата година България изпреварва няколко държави членки на ЕС – Кипър, Словения, Унгария, Румъния, Словакия и Гърция, която е едва 91-ва.

Докато през 2012 г. страната ни подобрява стойността на индексите и позициите си по всички фактори за конкурентоспособност, то през тази година се наблюдават някои негативни промени, свързани с пазара на труда, иновациите и развитието на бизнеса.

Отново най-голям принос за доброто позициониране има макроикономическата стабилност – тук България заема 30-о място сред 148 държави. Тези благоприятни позиции са свързани с добрите показатели за управлението на държавния дълг; ниския бюджетен дефицит; нивото на националните спестявания (23,2% от БВП), ниската инфлация (2,4%) и др.

Обезпокоителен е фактът, че България продължава да бъде позиционирана назад в класирането по отношение на качеството на институциите. Места като 107-мо през настоящата и 108-мо през миналата година са изключително неблагоприятен атестат за българските институции. Институциите са категорично факторът, който има най-сериозен негативен принос за ниската конкурентоспособност на българската икономика. Подобряването на работата на институциите трябва да бъде основен приоритет за правителството. Най-радикалното средство е бързото въвеждане на електронното правителство.

По отношение на пазара на труда България показва сериозно отстъпление – от 49-та позиция страната се премества на 61-во място. Проблематични продължават да бъдат показателите, свързани с иновациите и степента на развитие на бизнеса. По фактора иновации страната отстъпва чувствително назад – от 92-ро на 105-то място. Състоянието на българския бизнес продължава да се оценява негативно – по този фактор България също отстъпва много съществено – от 97-мо на 106-то място. Принос за влошаването на позициите има икономическата криза и трудностите, с които се сблъскват предприемачите.

Пречките за развитие на бизнеса са: разпространение на корупционни практики, неефективна държавна администрация, затруднен достъп до финансиране. Прави впечатление, че през последната година сред основните бариери за бизнеса се появяват и политическата и правителствена нестабилност. Проблем остава и липсата на квалифицирана работна ръка.

Кои са първенците? Отново най-конкурентоспособна в световен мащаб е Швейцария, на второ място остава Сингапур. В първата десетка са пет държави членки на ЕС. Това са Финландия, Германия, Швеция, Нидерландия и Великобритания. Сред новоприсъединилите се през 2004 г. страни най-добре са позиционирани Естония - 32-ра и Полша - 42-ра. САЩ се придвижва с две места напред от 7-мо до 5-то място.

В „Класацията на световната конкурентоспособност” сме на 57-мо място, при 54-та позиция в предишното издание. Страната ни остава в дъното на подреждането сред 60-те участващи държави. От страните членки на ЕС единствено Хърватия има по-лоша позиция от нашата. Първенец е САЩ, като топ три се допълва от Швейцария и Хонконг. Азиатската държава бе на първо място в миналогодишната класация, а САЩ - втори. Аржентина и Венецуела също изостават зад нашата страна.

В класацията на списание Forbes „Най-добри страни за бизнес” за 2013 г. България се изкачи на 42-ра позиция 49-а през 2012 г. По-благоприятното ни място се дължи на оценката за „функциониране на фондовия пазар” – на 5-о място сред общо 145 държави.

В чарта нашата страна заема мястото си точно след Южна Африка. Корупцията в публичния сектор, слабата съдебна система и наличието на организирана престъпност отреждат на България 42-ра позиция тази година. На чело на класацията е Ирландия. Следват я Нова Зеландия, Хонконг, Дания, Швеция, Финландия. САЩ падат на 14-а позиция, след като през 2009 г. бяха на второ място.

Последна актуализация: 04:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
melon
преди 10 години
Родина сине, родина:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
orchis
преди 10 години
Много добре представено. Браво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още