IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България в международните класации през 2013 г.

Фокусът е върху бизнес климата, икономическата свобода и тази на медиите, корупцията, МРЗ и безработица

10:28 | 01.01.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
България в международните класации през 2013 г.

Свободата в България

България се нарежда на 49-о място от общо 151 страни, включени в годишния доклад на канадския институт „Фрейзър”, измерващ икономическата свобода. Миналата година се радвахме на 47-ма позиция в съревнованието. Хонконг е начело на класацията, следван от Сингапур, Нова Зеландия и Швейцария. За поредна година Венецуела е страната с най-ниска икономическа свобода.

Оценката се определя от няколко показателя. Първо, размер на правителството – по този показател България печели най-високите си точки заради плоския данък (а не заради броя на народните представители, катко подвежда категорията). В същото време високото осигурително бреме и големият обем на държавните трансфери и субсидии дърпат резултата надолу.

По отношение на законодателна структура и неприкосновеност на частната собственост страната ни получава по-малко точки – традиционно това е най-слабата област за България. В докладът се посочва, че независимостта и безпристрастността на съда са на изключително ниско ниво у нас. Проблемните области се допълват с липсата на доверие в полицията и неефективна защита на правото на собственост.

В категорията "Достъп до сигурни и стабилни пари" България получава най-висока оценка заради валутния борд, който продължава да гарантира стабилни пари.

Корупцията и организираната престъпност продължават да са проблем за страната ни. Това посочва неправителствената организация Фрийдъм Хаус в доклада си "Свободата в света 2013".

Сенчестата икономика има дял от около една трета от БВП.

Българските медии станаха по-уязвими на политически и икономически натиск, някои чужди медии се оттеглиха от пазара, а медийната собственост стана по-концентрирана. Държавните медии като цяло отразяват балансирано събитията, но неефикасното законодателство ги излага на политическо влияние, заключава НПО-то.

Ето къде се намираме и в следващите две класации – за корупция и за свобода на медиите.

Корупция

България е на 77-о място в класацията за 2013 г. на Transperency International за възприятие на корупцията. Това показва индексът, изготвян от организацията за възприятие на корупцията за отминаващата година. Той класира 177 държави според нивото на корупция в публичния сектор.

За една година България е слязла с две позиции в глобалната класация, след като през 2012 г беше на 75-о място. През 2011 г. пък заемахме 86-о място. От Transparency обаче подчертават, че реално България не е променила позицията си в класацията за изминалата една година, тъй като през 2012 показателите са били същите.

Къде сме ние сред съседните нам държави? След нас са класирани Сърбия, Гърция, Румъния и Турция. Косово и Албания изостават зад нас.

А по света? Най-корумпирани се оказват Афганистан, Северна Корея и Сомалия, докато Дания и Нова Зеландия са с най-слаба корупция. Върхът на класацията допълват още Люксембург, Канада, Австралия, Холандия, Швейцария, Сингапур, Норвегия, Швеция и Финландия. На опашката се нареждат още Ирак, Сирия, Либия, Судан и Южен Судан, Чад, Екваториална Гвинея, Гвинея-Бисау, Хаити, Туркменистан, Узбекистан и Йемен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 04:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
melon
преди 10 години
Родина сине, родина:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
orchis
преди 10 години
Много добре представено. Браво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още