IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се превърне ли Румъния в структуроопределящ пазар за българския туризъм?

Туристическият сезон ще се повлияе от кризата в Украйна, посочи Галин Георгиев, зам.-председател на БАТА

18:01 | 01.03.22 г. 1
Ще се превърне ли Румъния в структуроопределящ пазар за българския туризъм?

По думите му през миналата година са регистрирани 400 хиляди пристигания на руски туристи, но в тях са включени и идването на собствениците на имоти.

„Организираните руски туристи през 2021 година бяха много малко, защото руската държава не разреши да се изпълняват чартърни полети и останаха само редовните полети на „България еър” и „Аерофлот”, които не бяха достатъчни за осъществяване на масов туризъм, посочи Георгиев. – Големите руски туроператори, които обикновено пращат много хора, така и не заработиха за България миналата година. Основно бяха насочени към други дестинации – към Турция и Египет. Тази година най-вероятно и редовните полети ще бъдат силно ограничени.“

Според него вероятността да се разчита на украинския пазар също не е висока. Представителят на БАТА се надява конфликтът в Украйна да приключи бързо и в България да дойдат хора, които ще желаят да си починат и да се отърсят от ужаса, който им се случва в момента.

„Украинските туристи не са за подценяване, те са над 350 хиляди души, хора, които идват конкретно на туризъм, повечето са организирани със самолети и автобуси, идват и със собствени автомобили. Украинските туристи са важна част за нашия туризъм“, отбеляза Георгиев.

Кои от западноевропейски туристи ще предпочетат България? Как тръгнаха тази година резервациите от Обединеното кралство? Има ли опасност от фалити на хотелиери по българското Черноморие? Ще могат ли украинците да се превърнат в работната ръка, на която ще разчита трудовият пазар в туризма? Още за това кои пазари може да компенсират отлива на туристи от Русия и Украйна може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” вижте тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
Gocho
преди 2 години
"За нас структуроопределящ пазар вече е Румъния"Надай се у..у на пияни жени
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още