IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ФГВБ ще гарантира изцяло влоговете до 40 хил. лв.

По данни към 30 ноември 2006 г. натрупаните във фонда средства за изплащане на гарантираните суми по влоговете възлизат на 392.87 млн. лв.

15:37 | 20.12.06 г.
ФГВБ ще гарантира изцяло влоговете до 40 хил. лв.
Считано от 31 декември 2006 г. Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) ще гарантира пълното изплащане на влоговете на вложител в банка, независимо от броя и размера им, до 40 хил. лв. Защитени са влоговете на граждани и фирми в левове и в чуждестранна валута, съобщават от фонда.

Понастоящем гаранцията по влоговете в банките е 25 хил. лв. и повишаването й до 40 хил. лв. е съгласно измененията в Закона за гарантиране на влоговете в банките, свързани с присъединяването на страната ни към Европейския съюз.

В хода на процеса на присъединяване България пое и изпълни ангажимента поетапно да увеличава гарантираното покритие по влоговете до достигането на изисквания от европейското законодателство минимум от 20 хил. евро. Така през 2001 г. гаранцията се повиши от 6900 лв. на 10 хил. лв., през 2002 г. – до 15 хил. лв., през 2005 г. – до 25 хил. лв., а 2006 г. – до 40 хил. лв.

Считано от влизането в сила на Договора за присъединяване на България към ЕС на 1 януари 2007 г., влоговете в местни клонове на банки от Европейския съюз и Европейското икономическо пространство ще се гарантират от системата за гарантиране на влоговете, действаща в страната по седалището на банките.

Банковите клонове ще имат възможността да участват в българската система за гарантиране на влоговете единствено с цел допълване на гаранцията, в случай че нивото на защита, предоставяно от системата в страната, където е централата им, е по-малко по размер или обхват от предлаганото от нашата система.

Към настоящия момент в България оперират три клона на банки от Европейския съюз – френската БНП Париба С.А. – клон София, холандската ИНГ Банк Н.В. – клон София и гръцката Алфа банка – клон София.

По данни към 30 ноември 2006 г. натрупаните във ФГВБ средства, предназначени за изплащане на гарантираните суми по влоговете, възлизат на 392.87 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още