IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Hereward Ventures отчита добри резултати в България

07:53 | 17.09.02 г.
Автор - снимка
Създател
Hereward Ventures отчита добри резултати в България
Британската компания за геоложки проучвания Hereward Ventures Plc. е доволна от резултатите от дейността си в България през изтеклата финансова година, стана ясно от изявлението на управляващия й директор Дейвид Брамхил пред общото събрание на акционерите.

Брамхил представи през уикенда крайните резултати за едногодишния период, който завършва на 31 март 2002 г. От тях личи, че 90% от инвестираните в проучвателна дейност в България средства са оправдани (резултатност 90 пенса на всеки вложен паунд).

В България проучванията се извършват от дъщерното дружество на Hereward - "Хероуърд венчърс - България" АД, регистрирано в Костинброд. Компанията има разрешение от Министерството на околната среда и водите за проучване на района на селата Розино, Горноселци и Седефче в Източните Родопи, както и в местността Диканите край Перник. Първоначалните резултати индикираха за наличие на повече от 750 хил. тройунции злато край Розино.

В ход е формирането на съвместно дружество между Hereward Ventures Plc. и Gold Fields Ltd., което ще работи изцяло върху проектите в България. Gold Fields е голяма международна компания, която разработва минни находища основно в Южна Африка, Австралия и Северна Европа. През юни тя купи 6% от капитала на Hereward за около 550 хил. долара.

В новия джойнт-венчър, който ще оперира в България, Gold Fields ще участва чрез поделението си Orogen Holding. "Става въпрос първоначално за тригодишен период на съществуване на дружеството, през който от съотношение 100% за Hereward и 0% за Orogen от капитала, при инвестиции на Orogen те ще могат да придобият мажоритарния дял", обясни Невена Матеева от българското дружество на британската компания. Предвижда се началните инвестиции на Orogen да бъдат до 3 млн. долара за придобиване на дял от 51% от дружеството. Ако междувременно бъде реализирано т.нар. търговско откритие в някои от площите на проучване, Orogen ще може да увеличи инвестициите си с нови 7 млн. долара за изготвянето на предпроектно проучване на находището и кандидатстване за концесия за добив.

Срещу това компанията ще получи до 70% от капитала на общото дружество, каза още Матеева.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:39 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още