IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Enel пусна в експлоатация вятърния си парк в Камен бряг

Новият вятърен парк се състои от 7 турбини, всяка с мощност от 3 MW

14:25 | 05.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Enel пусна в експлоатация вятърния си парк в Камен бряг

Enel Green Power – дружеството на групата Enel, което се занимава изцяло с разработването и управлението на производство на електроенергия от възобновяеми източници, започна днес експлоатацията на първия си вятърен парк в България – парка „Камен бряг” в община Каварна.

Новият вятърен парк се състои от 7 турбини, всяка с мощност от 3 MW, и има обща мощност от 21 MW, се посочва в съобщението на дружеството. Паркът покрива територия от близо 70 хка. С годишно производство от над 56,5 млн. kWh той ще може да посрещне енергийните нужди на 19 хил. домакинства.

В края на 2008 г. „Енел Грийн Пауър България” подписа споразумение с „Глобал Уинд Пауър България” (дъщерно дружество на датската Global Wind Power) за придобиването на вятърния проект „Камен бряг” и на подобен проект, намиращ се в община Шабла. „Енел Грийн Пауър България” очаква да въведе в експлоатация още 21 MW вятърни мощности до края на 2009 г., когато проектът на компанията в Шабла, който се изгражда в момента, започне работа.

Enel Green Power оперира над 4500 MW в централи, използващи водна, вятърна, геотермална и слънчева енергия, както и от биомаса, в 14 държави в Европа и Северна и Южна Америка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:41 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още