IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствена инфлация от 1,2% през септември

Цените на производител се покачват за втори пореден месец

11:47 | 29.10.09 г.
Производствена инфлация от 1,2% през септември

За втори пореден месец производствените цени отчитат покачване на месечна база, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

През септември индексът на цените на производител на вътрешния пазар е с 1,2% над равнището от предходния месец, като увеличение на цените има в преработващата промишленост - с 1,8%, и в добивната промишленост - с 0,6%.

През август производствените цени се увеличиха средно с 0,2% спрямо юли.

В преработващата промишленост по-значително нарастване на цените през септември е отчетено при производството на основни метали - със 7%, при производството на метални изделия, без машини и оборудване и при производството на машини и оборудване, с общо и специално предназначение - с 1,3%.

Намаление на цените спрямо предходния месец се наблюдава при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 1,3%, при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 0,8%, при производството на хранителни продукти - с 0,5%.

На годишна база индексът на цени на производител на вътрешния пазар през септември намалява със 7,8%. Цените в преработващата промишленост спадат с 10,3%, в добивната промишленост - с 8,1%, а при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1,7%.

Намаление на цените в преработващата промишленост спрямо септември 2008 г. има при производството на основни метали - с 25,5%; производството на изделия от каучук и пластмаси - със 7,1%; производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 6,8%; производството на хранителни продукти - с 4,8%.

Увеличение на цените се наблюдава при производството на напитки - със 7,2%, обработката на кожи, производството на изделия от обработени кожи - с 5,5%, производството на превозни средства, без автомобили - с 5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още