IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

София и Букурещ все още атрактивни градове за аутсорсинг, ЦИЕ губи позиции

Започват да се установяват нови, регионални локации, които успшено се конкурират с големите аутсорсинг центрове в ЦИЕ, сочт експерти

10:40 | 09.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
София и Букурещ все още атрактивни градове за аутсорсинг, ЦИЕ губи позиции

Въпреки че регионът на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) започва да губи част от привлекателността си като глобална аутсорсинг дестинация, някои конкретни локации като София и Букурещ все още остават атрактивни, сочи нов доклад.

Основната причина за тази промяна в позициите се дължи на финансовия фактор. Докато установените локации в ЦИЕ като Прага и Варшава са станали по-скъпи за международните компании в сравнение с преди няколко години, София, Букурещ и Санкт Петербург все още предлагат атрактивни условия в ценово отношение за аутсорсинг на бизнес процеси, сочи съвместно проучване на консултантските компании Colliers International и A.T. Kearney.

Според него въпреки че регионът като цяло се изправя пред редица предизвикателства по отношение на своята стабилност като привлекателна аутсорсинг дестинация, има редица фактори в полза на някои конкретни локации в региона, като конкурентоспособността вече се обуславя по-скоро от регионални фактори отколкото такива, валидни за цяла дадена страна.

Според проучването в рамките на ЦИЕ се оформят различни нови локации в по-малко известни градове, които се развиват като конкуренти на по-установените средища за аутсорсинг и офшоринг (изнасяне на дейност в друга страна, бел. ред.).

Пример за такъв град е Варна, която съчетава ниски разходи за труд, благоприятно географско положение, добра инфраструктура, наличие на модерни офиси и др.

Според индекс на A.T. Kearney от 2009 г. България се нарежда на 13-то място в света по привлекателност за аутсорсинг и на първо място в Европа.

По мнението на различни експерти от аутсорсинг сектора обаче водещата позиция на страната ни на Стария континент е оспорвана от други локации в региона, като Будапеща, Санкт Петербург и др., които в последно време станаха по-привлекателни във финансово отношение.

Въпреки това според A.T. Kearney финансовият фактор е само една, и то не основната, от предпоставките за взимането на решение за аутсорсинг. Компаниите, които изнасят дейности, базират решението си на сбор от фактори като наличие на квалифицирана работна, финансова атрактивност, икономическа и политическа стабилност, инфраструктура, бизнес среда и др.

Сред основните предимства на региона като аутсорсинг дестинация за компаниите от Западна Европа са културно сходство, в съчетание с квалифициран персонал и високо ниво на чуждоезикови умения. Наред с това страните от ЦИЕ предлагат поне 30-40% по-ниски разходи в сравнение с държавите Западна Европа, а България – дори още по-ниски. Освен това важни фактори са и наличие на модерни офис площи и стабилна правна и бизнес среда, най-вече при държавите-членки на ЕС.

Според новия доклад на поради изброените фактори регионът и за в бъдеще ще продължава да бъде сред водещите дестинации за аутсорсинг и офшоринг услуги, а секторът ще бъде един от основните двигатели за пазара на труда и търсенето на офис площи в ЦИЕ.

Още по темата аутсорсинг:

Над 2500 работни места откриват аутсорсинг компаниите у нас през 2010 г.

Ф. Угринов: Българската аутсорсинг индустрия спешно се нуждае от лице

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още