IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dundee Precious Metals обяви нови златни залежи край Челопеч

Находищата са с ниско съдържание на сяра, което обуславя висок добив при обработка

10:39 | 13.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Dundee Precious Metals обяви нови златни залежи край Челопеч

Dundee Precious Metals е разкрила две нови находища на златна руда край Челопеч, съобщиха от компанията.

Новите находища могат лесно да бъдат достигнати от сега изградените мощности. За пълна оценка на размера и характеристиките на залежите през 2010 ще бъдат извършени допълнителни сондажи. Находищата се характеризират с ниско съдържание на сяра (по-малко от 10%), което обуславя висок добив при обработка.

През януари компанията обяви, че замразява плановете си за изграждане на металургичен завод край Челопеч и вместо това купува завод в Намибия. Решението бе взето, след като през декември 2009 г. Върховният административен съд отмени положителната оценката за въздействие върху околната среда за добив на злато чрез използване на цианиди край Челопеч.

Компанията искаше да изгради край Челопеч металургично предприятие, работещо с цианидна технология, чрез което да се извлича златото от рудата. Проектът за металургичен комбинат, използващ цианидна технология на 60 км от София, предизвика остри протести от страна на граждански и екологични организации.

Dundee също така иска да получи разрешение за изграждане на мощности за преработка на златна руда край Крумовград, Югоизточна България.

Dundee Precious Metals Inc. е базирана в Канада минна компания, която освен златната мината край Челопеч и проекта за добив на злато край Крумовград, притежава мина в Армения и металургичен завод в Намибия. Компанията извършва и проучвания на територията на Сърбия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:25 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още