IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко опасно е управлението на АЕЦ "Запорожие" от руски сили?

Случаят ще остави много дълбока следа в ядрената енергетика, твърди експерт

16:22 | 07.03.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е била информирана от украинския регулатор, че АЕЦ "Запорожие" е под управлението на руски войски, но оперативният персонал успява да извърши своите нормални дейности. Дори някои да се опита да наруши нормалната работа на АЕЦ, вградените системи за сигурност ще реагират и могат автоматично да спрат реакторите. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria енергийният експерт Антон Иванов.

"Това е смущаваща информация - има ясен определен ред за управление на ядрени обекти, който включва ясни зависимости между различните нива на управление. В случая те са нарушени значително... най-малко са нарушени изискванията за физическа защита", каза гостът. 

Минимизирани са всички възможности за развитие на авария, като в момента работи само един реактор, добави той

В региона на Южноукраинската АЕЦ също се водят военни действия, но екипът там най-вероятно ще предприеме нужните мерки, предположи Иванов.

Случаят ще остави много дълбока следа в ядрената енергетика - въпреки че за момента няма изтичане на радиация, той ще бъде сравняван с инцидентите в Чернобил и Фукушима, заради потенциалната заплаха, каза Иванов.

Презапасяването с калиев йодид в България и други страни от Източна Европа показва недоверието в гражданите в информацията от властите в такива случаи, коментира той.

Информацията, която се предоставя в момента е много открита и изчерпателна, увери Иванов.

Целия разговор вижте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и политика виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
Според Игор Кирилов, началник на Силите за радиационна, химическа и биологична защита (РХБЗ) на въоръжените сили на Руската федерация, на територията на Украйна е сформирана мрежа от над 30 биологични лаборатории, като клиент на работата е Агенцията за намаляване на заплахите към Министерството на отбраната на САЩ. Според руските данни, са били събрани и прехвърлили на Изследователския институт "Уолтър Рийд" на армията на САЩ проби от високопатогенни щамове на на инфекциозни заболявания (чума, антракс, холера, туларемия, бруцелоза, кримско-конговируси, хантавируси, вирус на енцефалит, пренасян от кърлежи и лептоспироза)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
правилно руските войски пазят АЕЦа ... мералкиите за провокации все още могат да изненадат приятно западните си господари .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още