IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Георги Чанков: Енергийните мерки на ЕК ще зачеркнат планираните инвестиции в сектора

Под привидното единство на ЕС всяка страна защитава интереса си и колкото е по-голям енергийният недостиг, толкова по-егоистични ходове ще наблюдаваме, посочи анализаторът

21:20 | 15.09.22 г.

Според него Европейският съюз се поставя в много тежка дългосрочна губеща позиция – може да замести енергийния внос от Русия, но ще бъде обречен да произвежда скъпо заради цените от други източници и да изгуби конкурентните си позиции на световните пазари.

Доц. Чанков смята, че под привидното политическо единство на ЕС всяка страна си защитава интереса и предположи, че колкото по-голям става енергийният недостиг, толкова по-егоистични ходове ще наблюдаваме.

"Имаше много комични твърдения в речта (на фон дер Лайен), но притесненията идват оттам, че очевидно на най-високото ниво на изпълнителната власт на ЕС стоят хора, които не осъзнават сериозността на положението, в което те самите в продължение на повече от десетилетие са вкарали Евросъюза, имам предвид основно енергийната тематика, е мнението на анализатора.

По думите му ЕС се намира в състояние на война срещу Русия и причината, според него, е че през изминалите повече от шест години той е допринесъл за започването на тази война – с позицията по политически промени в Украйна през 2014 г., Минските споразумения.

„Със своята енергийна политика ЕК сама предизвика настоящата енергийна криза, която започна преди повече от година – войната само изостря ефектите ѝ“, каза още Чанков.

Той напомни, че западни анализатори предупреждаваха, че руските интереси трябва да бъдат отчетени, без да е задължително да бъдат приети, каза Чанков в коментар за отношенията между Брюксел и Москва.

"Гласовете от Източна Европа далеч не са най-трезвите и най-разсъдливите (по отношение на Русия). Те бяха ретранслатори на вижданията на някои крайни кръгове в САЩ и Западна Европа, които искат да върнат Русия в ролята ѝ на подчинен енергиен суровинен придатък на Запада, каквато роля тя игра през 90-те години и което за малко не уби обществото и държавата. Позоваването на точно тези източно европейски политици, които нямат самостоятелно мнение, означава че фон дер Лайен или е скъсала с реалността или съзнателно избягва да се свърже с нея", заяви анализаторът.

Той напомни, че от години ЕК работи за създаването на свободен енергиен пазар в целия ЕС, но пропусна, че "в енергетиката и доставките на електричество и газ има технологичен монопол".

"Ние не разполагаме с няколко контакта, в които да бръкнем в зависимост откъде потича най-евтиното електричество, не разполагаме с няколко тръби, по които тече газ, за да решим кой кран да отворим. Технологичният монопол изисква съвсем други планиране и икономически разчети – вложенията в енергетиката са дългосрочни. Мерките, които предлага ЕК, биха работили, ако енергетиката бе изцяло под държавен контрол", потвърди още доц. Чанков.

Ще премине ли по-лесно България в енергийната криза заради структурата на производство и потребление на електроенергия? Защо въпреки санкциите "Аерофлот" получи поръчка за хиляда самолета, които трябва да бъдат произведени до 2030 г., без да се разчита на внос от западни държави? Как ще се развият отношенията ЕС – Русия?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:21 | 15.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и политика виж още

Коментари

Финанси виж още