IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Доставчиците може да не са подготвени за обявените търгове на "Булгаргаз"

Цените на газа в Европа спадат заради бързото запълване на газохранилищата, но процесът може да се обърне в края на годината без руски доставки, посочи Мартин Владимиров

12:01 | 21.09.22 г.

Втечненият природен газ (LNG) е един от най-устойчивите начини България дългосрочно да диверсифицира доставките си от Русия заради реалната конкуренция на пазара. В момента има достатъчно ликвидност, за да могат да се намерят количества до края на годината, които да достигнат до българската мрежа през терминала на Ревитуса, но доставчиците може да не са подготвени за обявените търгове на "Булгаргаз". Това коментира в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria Мартин Владимиров, директор програма "Енергетика и климат" в Центъра за изследване на демокрацията.

Според него българската газова политика продължава да е белязана от абсурди и чужди интереси, и това по думите му „пролича от опитите за подновяване на преговорите с "Газпром", отказаните танкери от Cheniere и липсата на споразумение за газова солидарност с Гърция“.

„Нека видим колко бързо може "Булгаргаз" изобщо да привлече интерес. Няма да се учудя, ако при първия опит няма компании. В момента LNG регулярно внася само митичната МЕТ (дружество, търговец на енергия МЕТ Енерджи Трейдинг България, бел. ред.), която е свързана с "Газпром" – тя по неведоми пътища знаеше, че ще има спиране на руските доставки за България, защото бе договорила осем танкера от март до ноември, припомни Владимиров. "В момента "Булгаргаз" купува всеки месец от МЕТ 25% от потреблението на страната. Когато този газ спре през ноември, дупката при покриването на доставките ще се разтвори и за задоволяването на потреблението ще има нужда от много повече газ. Тогава може би няма да се намери една компания, която да задоволи това търсене, а ще са няколко – не съм сигурен, че няколко доставчика на LNG имат готовност да се явят едновременно на този търг и наведнъж да доставят количества."

Енергийният експерт е категоричен, че "Булгаргаз" като държавна компания трябва да публикува всички оферти, за да има повече прозрачност при провеждане на политика, която засяга и националната и енергийната сигурност. „Сделките между април и юни се сключваха почти "на тъмно" или офертите бяха изпращани към определени търговци“, каза той.

Владимиров отбеляза, че цените на природния газ в Европа в момента спадат заради бързото запълване на газохранилищата, но очаква този процес да се обърне в края на годината, ако не се възстановят руските доставки.

„Ако имаме тежка зима и потреблението в Европа е много високо, цената на газа ще скочи отново над 200 евро. Компаниите, които ще доставят газ за България, ще гледат да предложат цена, близка до средните равнища в Европа“, прогнозира Владимиров.

В коментар за обявения от "Булгаргаз" търг за десетгодишен договор за LNG, той смята, че малко доставчици в момента могат да предложат такъв срок (Катар, Алжир, САЩ, Австралия), а „така се губи гъвкавост на доставките“. Енергийният експерт съобщи, че САЩ имат планирани и одобрени разширения на капацитетите си за LNG, докато „другите вече са договорили по-голямата част от капацитета си за износ“. 

„Има опасност в подобен търг да се включи руската "Новатек", която има договори за износ на LNG с Испания, Турция и Гърция“, предупреди Владимиров. Той обясни, че "Новатек" не е "Газпром", но е контролирана от Генадий Тимченко – руски олигарх с много приближени връзки до Кремъл и Владимир Путин. „Негова компания беше основният строител за "Южен поток" за България в партньорство с компании, свързани с Делян Пеевски“, заяви още енергийният експерт и потвърди, че Тимченко е под санкциите на ЕС и САЩ и смята, че подобна сделка би била мишена за санкции.

Ще получи ли България преференциален достъп до терминала в Ревитуса чрез споразумение с Гърция? Достатъчна ли е субсидията за индустриалните потребители на газ в нашата страна? Реална ли е заплахата от недостиг на електроенергия в Европа и режим на тока в някои държави? Превръща ли се България в доставчик на електроенергия за нуждите на Западните Балкани?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:02 | 21.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и политика виж още

Коментари

Финанси виж още