IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Венев: Има вариант отчисления от приходите на тотото да се получават от БТС

Трябва да обновим хижи и маркировки, посочи новоизбраният председател на Българския туристически съюз

15:06 | 04.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Част от отчисленията от приходите на тотото може отново да се получават от Българския туристически съюз (БТС), заяви пред Bloomberg TV Bulgaria новоизбраният председател на съюза Венцислав Венев.

„Българският туристически съюз е в незавидно финансово и организационно положение. Тук от първостепенно значение е да имаме лиценз от министерството на спорта, който бе загубен преди 6-7 години по различни причини. Надявам се в най-кратки срокове да си го върнем, за да отворим вратите пред европейските програми“, посочи Венев.

Той се надява, че спортното министерство ще обърне внимание на ролята на БТС в обществения живот.

Венев подчерта, че преди години туристическият съюз е имал изключително добро финансиране от държавата.

„Имало е години, през които 4% от Българския спортен тотализатор са били предназначени за туристическите хижи и обекти и основно за дейността на туристическия съюз, но в момента не е така“, каза той и уточни, че в момента финансирането се осъществява чрез постъпления от обектите, които са собственост на БТС. Основно перо за финансиране са и приходите от посещения на 100-те национални обекта.

Сред проблемите Венцислав Венев открои състоянието на маркировката и нарушената информационна среда. Той е убеден, че с получаването на лиценз БТС ще участва в европейски програми за стандартизиране на маркировките, категоризация на пътеките и местата за настаняване по планините.

Председателят на БТС напомни, че организацията има изключително важна образователна роля в обществото, като създава кадри като планински водачи и инструктори. По думите му в момента има много желаещи за курсове за планински водачи. Курсът е с продължителност 960 часа и се провежда от няколко организации, сред които е и БТС.

„Българският туристически съюз желае да си сътрудничи с образователните институции”, каза Венев и допълни, че е важно децата да знаят, че в България има не само паркове, море и ски курорти, до и друг вид туризъм, т.нар. активен планински туризъм, който допринася за здравословния начин на живот.

Според него сътрудничеството на БТС и частни туроператори се предлага екскурзионно летуване за ученици в  много от хижите и те разчитат на него, за да запълват местата си през летния туристически сезон.

Кои са приоритетите на новия председател на туристическия съюз? Ще се изпълни ли амбицията БТС да стане най-авторитетната организация за социален туризъм? Колко дружества има в туристическия съюз? Кои са предизвикателствата и проблемите на хижите, за да станат привлекателни за туристите? Започва ли реновацията на хижите с използването на екологичен клас материали? Колко обекта стопанисва БТС?

Още за това как да се запалят младите хора по туризма и има ли достатъчно кадри за планински туризъм може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” вижте тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още