IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Делът на британските фирми, очакващи по-високи цени, спадна до 3-месечно дъно

Все по-малко бизнеси отчитат покачване на цените си за последния месец, показа проучване на британската статистическа служба

22:35 | 14.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Hollie Adams/Bloomberg</em></p>

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Делът на фирмите във Великобритания, очакващи да покачат цените си, е намалял до най-ниското ниво от поне три месеца, показват данните на британската статистическа служба (ONS) в четвъртък, цитирани от Ройтерс.

Според ONS 26% от анкетираните в последните две седмици компании планират да покачат цените си през август, за да компенсират нарасналите си разходи. За сравнение - през април този дял се равняваше на 31%.
Данните показват и друга положителна тенденция.

"Делът на бизнесите, отчели ръст в цените си за последния месец, спадна от 24% през март до 20%", допълват от ONS.

По-рано тази седмица проучване на Bank of America показа, че очакванията на жителите на Обединеното кралство за инфлацията през следващите години са се свили до най-ниското си ниво от близо 12 месеца насам в последните седмици.

Данните са добре дошли за Английската централна банка (АЦБ) и ѝ дават малка глътка въздух на фона на опасенията, че инфлацията може да се вкорени.

"Очакванията за потребителската инфлация продължават да се понижават, като 5-годишните очаквания за кратко спаднаха до най-ниското си ниво от август миналата година", каза Робърт Ууд, икономист в Bank of America Global Research във връзка с проучването.

Миналия месец анкетата на Citi/YouGov също показа спад в очакванията. Понастоящем инфлацията в страната е на ниво от 9,1% през май, като АЦБ очаква тя да надмине 11% в края на годината.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още