IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската икономика може да загуби над 260 млрд. евро заради инфлацията и войната в Украйна

Движенията ще имат отражение и върху пазара на труда в страната

14:59 | 09.08.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германската икономика ще загуби над 260 млрд. евро добавена стойност в периода до 2030 г. заради поскъпналите енергоносители и войната в Украйна, което ще доведе и до негативни последици за пазара на труда, сочи проучване на Института за проучвания по заетостта (IAB), цитирано от Ройтерс.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Германия, изгладен спрямо инфлацията, може да бъде с 1,7% по-нисък следващата година, като ще има и спад в заетостта с около 240 хил. души, показват данните от проучването.

Очакванията са заетостта да се запази около това равнище до 2026 г., когато мерките за разширяване постепенно ще започнат да засенчват негативните ефекти и ще доведе до ръст от около 60 хил. заети лица през 2030 г.

Един от големите губещи обаче ще бъде секторът на хотелиерството и ресторантьорството, който вече бе силно засегнат от пандемията от коронавирус, и вероятно ще усети последиците от намаляващата покупателна способност на домакинствата.

Секторите с голямо енергийно потребление, като химическата индустрия и производството на метали, вероятно също ще бъдат засегнати.

Ако цената на енергията, която до момента е със 160% по-висока, отново стане двойна, БВП на Германия през 2023 г. ще бъде с почти 4% по-нисък, отколкото би бил без войната, посочват още от института.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още