IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителската инфлация в Китай достигна 2-годишен връх

Двигател на движението е било поскъпналото свинско месо, което е основна част от менюто на китаеца

13:00 | 10.08.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Потребителската инфлация в Китай е достигнала двегодишен връх през юли, когато цената на свинското се е покачила, съобщи статистическата служба на страната, цитирана от CNBC.

Основната инфлация в Китай се е ускорила до 2,7% през юли, което е под прогнозата в анкета на Ройтерс за 2,9% ръст. Същевременно това е било най-високото равнище на показателя от юли 2020 г.

Цената на свинското - основна част от менюто на китаеца - се е покачила с 20,2% на годишна база през юли. Това е било първото увеличение от септември 2020 г. Същевременно свинското е записало и най-голямото си месечно ценово увеличение в историята в размер на 25,6%.

"Колебанието на фермерите да продават - надявайки се на по-високи цени в бъдеще - спомогна за ръста в цената на свинското през юли", коментира Биен Шуян, анализатор на селскостопански стоки в Nanhua Futures,

Според анализатора ще е трудно на този тип месо да надмине ценовите нива, достигнати през юли, въпреки че китайските празници през септември и октомври ще подсилят търсенето му.

Освен свинското, пресните плодове и зеленчуци също са поскъпнали със съответно 16,9% и 12,9% на годишна база.

Инфлацията, извън цените на храните, е намаляла с 0,1% на месечна база, което е отражението на слабото търсене. "Огнищата на заразени с коронавирус в много градове и липсата на допълнителни стимули може да са довели до по-слаб ръст през юли", смята Джъуей Джан, главен икономист в Pinpoint Asset Management.

Растежът на производствените цени също е бил по-умерен, пропускайки очакванията на икономистите - годишното увеличение от 4,2% е под прогнозите за 4,8 на сто ръст. За сравнение - през юни увеличението е било в размер на 6,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още