IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активността в китайския сектор на услугите расте с най-бърз темп от 15 месеца

Разхлабването на мерките против Covid-19 спомога за повишението, но компаниите са продължили да съкращават служители

10:58 | 03.08.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Активността в китайския сектор на услугите записва най-бързия си растеж от 15 месеца насам през юли, когато разхлабването на ограничителните мерки против коронавируса е спомогнало за подобряването на потребителското доверие, пише Ройтерс.

В същото време търсенето зад граница е намаляло, а компаниите са продължили да съкращават служители за седми пореден месец.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в услугите на Caixin е нараснал до 55,5 пункта през юли, отбелязвайки най-бързия темп на покачване от април 2021 г. За сравнение - през юни показателят се е равнявал на 54,5 пункта.
Прагът от 50 пункта разделя повишението от понижението.

Резултатът контрастира на официалните данни от неделя, които показаха, че ръстът е бил умерен.

Подиндексът за новите бизнеси се е изстрелял до деветмесечен връх благодарение на подобреното вътрешно търсене, докато търсенето от чужбина е намаляло, в резултат на което новият експортен бизнес е записал седми пореден месечен спад.

"Пазарите са убедени, че разхлабването на затварянията заради коронавируса означава, че най-лошото е минало, но данните за юли показват, че фирмите все още до голяма степен отказват да инвестират, взимат заем или да наемат", коментира Лилънд Милър, главен директор в China Beige Book.

Общият PMI индекс, включващ данните за производството и услугите, е записал леко намаление до 54 пункта, след като през юни бе на ниво от 55,3 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още