IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ипотечният бойкот води до нов спад продажбите на жилища в Китай

Индекс за акциите на китайските строителни компании се понижи до най-ниското си ниво от март насам

18:02 | 01.08.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Стоте най-големи китайски строителни компании отчитат продължаващ спад на продажбите си през юли, което показва, че ипотечният бойкот, който се разширява в цялата страна, натежава още повече върху доверието на купувачите, предава Bloomberg.

Общата стойност на договорите за продажба са намалели с 39,7% на годишна база до 523,1 млрд. юана (78 млрд. долара), сочат първоначални данни на China Real Estate Information. Търсенето остава ограничено на фона на забавянето на икономиката въпреки усилията на правителството да стимулира покупките.

Книжата на китайските строителни компании поевтиняха след публикуването на първите данни за покупките на имоти в Китай, откакто купувачи на жилища в цялата страна започнаха да отказват да плащат ипотечни кредити по блокирани проекти. Съживяването на продажбите на жилища е необходимо за генерирането на средства за затънали в дългове строителни компании като China Evergrande Group и за намаляване на нарастващия натиск върху банките и икономиката.

Спадът на продажбите на жилища на годишна база е по-малък в сравнение с понижението от 43% предишния месец, сочат данните на CRIC. На месечна база те са се свили с 28,6% след повишение през юни. Общите продажби са се сринали с 49% в първите седем месеца от годината.

Очаква се продажбите да останат вяли през август заради влошаването на нагласите на купувачите и все по-големите предизвикателства с ликвидността пред строителните компании, коментира Грифин Чан, анализатор в Citigroup. „Необходими са по-обхватни и координирани мерки“, допълва той.

Индекс на Bloomberg Intelligence за акциите на китайските строителни компании се понижи с 2,3% до най-ниското си ниво от март насам. Спадът беше резултат и от новината, че Evergrande не е представила първоначален план за преструктуриране до края на юли, както обеща, а вместо това е очертала принципи за бъдещо преструктуриране на дълга.

Китайското правителство бърза да спаси изключително важния имотен сектор, тъй като ограничителните мерки срещу задлъжнялостта и спекулациите засегнаха търсенето. Властите намаляват лихвите по ипотечните кредити и първоначалните вноски наред с други мерки, за да подкрепят сектора, който съставлява около една четвърт от втората по големина икономика в света.

Финансовите регулатори призовават също банките да увеличат кредитирането за строителните компании, за да помогнат за завършването на проектите, а Политбюро обеща миналия месец да запази стабилността на имотния пазар. Властите обмислят план за изземване на неразработени терени от потиснати имотни компании, за да финансират завършването на блокирани строителни дейности, съобщиха запознати източници миналата седмица.

Бойкотите на вноските по ипотечни кредити за незавършени проекти може да накарат купувачите да отложат или отменят планове за покупка или да се насочат към жилища на вторичния пазар или към предварително продадени проекти на държавни строителни компании. Несигурността в строителството се очаква да отслаби перспективите пред цените на жилищата и търсенето от инвеститорите.

Общият брой на ипотечните кредити в Китай е нараснал с най-бавния си темп в историята в края на юни, тъй като банките са били внимателни в кредитирането на строителни компании с ограничени ликвидни средства, а търсенето от домакинствата на ипотечни кредити е било слабо. Цените на новите жилища намаляха за десети пореден месец през юни.

CRIC отбелязва, че се очаква местните власти в страната да увеличат още повече стимулите за покупките на имоти, а по-малките градове в страната да смекчат още ограниченията.

Градове, подложени на силен натиск от спада на имотния пазар, вероятно ще въведат фискални мерки за стимулиране на покупките на жилища и стабилизиране на пазарните очаквания, сочи докладът. В него се допълва, че гарантирането на завършването на жилищни проекти ще бъде важна задача на строителните компании, както беше подчертано на последното заседание на Политбюро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още