IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската централна банка мобилизира помощ от 148 млрд. долара за имотни проекти

Силно задлъжнелият сектор ще получи нови заеми за завършване на недовършени апартаменти, очаквани от гневни купувачи

12:35 | 28.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Пекин се стреми да мобилизира 1 трлн. юана (148 млрд. долара) заеми за блокирани имотни проекти в най-амбициозния си опит да съживи затъналия в дългове сектор и да успокои купувачите на жилища, които бойкотират плащанията по ипотечни кредити след дълго забавяне на строителството, пише Financial Times.

Имотният сектор в Китай съставлява около една трета от БВП на втората по големина икономика в света.

Продължителният спад на индустрията е значителна причина, наред с продължаващите блокади заради COVID-19 в страната, за забавянето на растежа до едва 0,4% на годишна база през второто тримесечие.

Първоначално Китайската народна банка ще емитира заеми при ниски лихви за около 200 млрд. юана с лихва от около 1,75% на година, предназначени за държавни търговски банки, съобщават запознати с разговорите източници.

Според одобрения от Китайския държавен съвет план банките ще използват заемите на Китайската народна банка наред със собствените си средства, отпускани за заеми при пазарни лихви, за рефинансиране на блокирани имотни проекти.

Правителството се надява, че банките ще могат да разширят първоначалния фонд около пет пъти, за да достигне обща сума от около 1 трлн. юана и частично да запълни липсващото финансиране, необходимо за завършването на недовършени проекти, информират запознатите източници. Но банкови ръководители и анализатори предупреждават, че Китайската народна банка може да не успее да набере сумата, към която се стреми, заради затрудненията за банките да постигнат възвръщаемост от потиснати имотни проекти.

Свръхзадлъжнели строителни компании трябваше да спрат строителството на милиони апартаменти в цялата страна през миналата година, засилвайки опасенията за финансови и обществени сътресения, ако голям брой купувачи на жилища спрат плащанията по ипотечните си кредити или излязат на улицата.

Множество строителни компании в Китай спряха плащанията по местен и чуждестранен дълг, след както властите в Пекин въведоха по-строг контрол върху кредитирането, подкопавайки един от най-важните двигатели на икономиката на страната и поставяйки милиони купувачи на жилища в безизходица.

Анализатори обаче предупредиха, че програмата за рефинансиране на Китайската народна банка ще проработи само ако подкрепените проекти успеят да генерират достатъчно парични потоци от продажби или наеми на непродадени апартаменти за изплащане на новите заеми.

„Много недовършени жилищни проекти вече са продадени или се намират в слабо развити градове, където покупките и наемите на жилища са вяли“, коментира Дан Ван, главен икономист в Hang Seng Bank China. „Това ограничава броя на проектите, в които спасителният фонд може да инвестира, без да претърпи загуба“, допълва той.

Сделките с жилища в по-малките „треторазредни“ градове, където се намират повечето недовършени проекти, намаляха с над една трета този месец спрямо година по-рано, дори след като местните власти въведоха редица мерки за подкрепа, за да повишат търсенето от купувачите – от понижаване на лихвите до субсидии за покупки.

По данни на базираната в Пекин Everbright Bank китайските строителни компании са спрели строителството на 8 млн. жилища, които ще изискват допълнителни 2 трлн. юана, за да бъдат завършени.

Забавянето изостри нетърпението на купувачи на жилища в над 300 построени наполовина проекта спрямо 200 две седмици по-рано, които обявиха в социалните мрежи, че ще спрат да плащат ипотечните си кредити до възобновяването на строителството.

Съветници на правителството съобщават, че мащабът и темпът на ограниченията е сварил финансовите регулатори в Пекин неподготвени, след като първоначално те делегираха отговорността за разрешаване на безизходицата с финансирането на строителните компании и местните власти.

Друго предизвикателство за спасителната програма е високото ниво на дълг, който изпитващите затруднение строителни компании вече са поели. Много потиснати предприемачи начело с China Evergrande Group вече спряха плащания към кредитори и подизпълнители, преди да замразят строителството. Това може да усложни съживяването на строителните работи, тъй като съществуващите кредитори искат плащане на дълговете, отбелязват анализатори.

„Много недовършени проекти имат нулева или отрицателна стойност, след като се вземат предвид съществуващите дългове“, коментира ръководител на държавна банка, помолена от Китайската народна банка да се присъедини към спасителния фонд.

„Няма да пипаме такива проекти, дори да е политически коректно да го направим“, допълва банкерът, пожелал да остане анонимен, тъй като няма право да говори пред чуждестранни медии.

Подизпълнители също обичайно искат предварително плащане. „Плащаме висока цена за предоставянето на кредити на имотния сектор“, коментира ръководител в компанията Asia Cuanon, специализирана в изолационни материали в строителството и базирана в Шанхай. „Ще започнем да работим със строителни компании, едва след като получим пълното плащане“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още