IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имотната криза в Китай се задълбочава с отказа на купувачите да плащат ипотеки

Цените на жилищата в страната намаляват за десети пореден месец, а низходящата тенденция при продажбите продължава вече цяла година

17:07 | 15.07.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Бившият икономист от UBS Group Джонатан Андерсън преди време го нарече „най-важния сектор във вселената“.

Повече от десет години по-късно китайските имоти отново привличат вниманието на световните инвеститори, този път по възможно най-неприятните причини, пише Bloomberg.

Нарастващи признаци на стрес тази седмица в индустрия, която съставлява около една четвърт от втората по големина икономика в света, предизвикват сътресения на кредитните пазари в Китай, тласкат надолу банковите акции в страната и водят до срив на цените на суровини като желязна руда и мед.

След прилив на оптимизъм по-рано тази седмица, че разхлабването на регулаторните ограничения може да извади индустрията от дълговата криза, инвеститорите са притеснени от нови блокади заради COVID и бързо ескалиращия бойкот на купувачите на жилища към плащането на вноски по ипотечните им кредити за блокирани проекти. По-голямото притеснение е, че повсеместната загуба на доверие в недвижимите имоти може да подложи на голям натиск икономиката и финансовата система на Китай, които седят върху неизплатени ипотечни кредити на обща стойност 46 трлн. юана (6,8 трлн. долара) и все още има заеми за 13 трлн. долара към изпитващите затруднения строителни компании в страната.

„Имотите се влошават стабилно през цялото време – цени, продажби, новозапочнати жилища, всичко е ужасно“, коментира Крейг Ботам, главен икономист за Китай в компанията Pantheon Macroeconomics в Лондон. „Хроничното влошаване сега прави нова крачка. То при всички случаи щеше да нанесе удар на финансовия сектор предвид обезпечените с активи заеми, които преобладават в кредитните портфейли с голям дял на недвижимите имоти“, допълва той.

Това, което започна като неприятности с China Evergrande Group, сега прераства в криза, която може да обхване повечето строителни компании в страната, най-големите кредитори и средната класа, която има значително богатство, обвързано с имотния пазар. Цените на жилищата в Китай са намалели за десети пореден месец, показаха публикувани в петък данни.

Цените на новите жилища в 70 града, с изключение на субсидираните от държавата домове, са намалели с 0,1% през спрямо май, когато отбелязаха спад от 0,17%, показаха данни на Националното статистическо бюро. Продажбите на жилища за намалели на годишна база, въпреки че темпът на свиване се е забавил.

Продажбите са се понижили с 23% през юни спрямо 42 на сто през май. На месечна база продажбите са нараснали с 69 на сто, сочат изчисления на Bloomberg на база официалните данни.

Продажбите намаляват за 12-и пореден месец, най-дългата серия, откакто Китай създаде частен имотен пазар в края на 90-те години на миналия век.

„Сега цялата пирамида рухва“, коментира Ан Стивънсън-Ян, съосновател на J Capital Research. „Различното е, че нещата са по-лоши заради кризата с Evergrande преди една година, която обхваща цялата китайска икономика“, допълва тя. Китай Китай

Сътресенията тази седмица нанесоха удар на индустрия, която вече е една от най-потиснатите в света. Средната доходност от китайски доларов дълг с нисък рейтинг, доминиран от строителни компании, нарасна до почти 26%. Разпродажбите обхванаха и строителни компании с инвестиционен рейтинг, като емитирана облигация от China Vanke, втората по големина строителна компания в страната по обем на продажбите, достигна рекордно дъно от 81,6 цента от долара във вторник.

Политиката на нулев COVID в Китай задълбочава ситуацията, като подкопава търсенето на имоти и потиска икономическата дейност. Блокадите остават обичайни в Китай, който продължава да се придържа към политика за елиминиране на вируса чрез строги ограничения. Нова вълна в Шанхай в последно време предизвика безпокойство, че градът може да се насочи към поредна блокада.

Притесненията, че ипотечният бойкот ще доведе до ръст на лошите заеми тласнаха индекс на китайските банкови акции до най-ниското му ниво от март 2020 г.

Тази седмица китайските власти проведоха срещи с големи банки, за да обсъдят ипотечния бойкот заради притеснения, че още купувачи ще последват примера, съобщиха запознати източници. Някои кредитори планират да затегнат изискванията си за отпускане на ипотечни кредити в градове с висок риск, допълниха двама от тях.

„Жилищното министерство в Сиан стана една от първите правителствени агенции, които признаха за проблема публично, като заявиха, че ще наказват строителни предприемачи, които предизвикват обществени инциденти заради провал на изпълнението на проект.

Купувачи на жилища спряха изплащането на ипотечни кредити по най-малко сто проекта в над 50 града към сряда, сочат данни на компанията за анализи China Real Estate Information. Това е ръст спрямо 58 проекта във вторник и само 28 в понеделник.

„Ако още купувачи на жилища спрат плащанията, разпространението на тенденцията не само ще застраши стабилността на финансовата система, а и ще създаде социални проблеми на фона на настоящото забавяне на икономиката“, коментира Бети Уан, старши икономист в Australia & New Zealand Banking Group.

Банките бързат да успокоят инвеститорите, че рисковете от заемите за купувачите на жилища са контролируеми, като най-малко 10 фирми публикуваха подобни съобщения. Държавната Agricultural Bank of China съобщи, че има просрочени заеми за 660 млн. юана, отпуснати за незавършени домове, а по-малкият конкурент Industrial Bank информира, че са засегнати ипотечни кредити за 1,6 млрд. юана, от които кредити за 384 млн. юана са станали просрочени.

Nomura Holdings съобщи, че отказът от плащане на ипотечни кредити произтича от широкоразпостранена практика в Китай за продажба на жилища преди завършването им. Доверието, че проектите ще бъдат завършени отслабва на фона на задълбочаването на ликвидните проблеми на предприемачите.

По данни на икономисти на Nimura начело с Тин Лу китайските строителни компании са завършили едва около 60% от домовете, които са продали предварително между 2013 и 2020 г., а в тези години ипотечните кредити в Китай нараснаха с 26,3 трлн. юана. GF Securities очаква, че ипотеки за 2 трлн. юана може да бъдат засегнати от бойкота.

Жилищата в Китай се превърнаха от сигурен залог в последните две десетилетия в нарастващ риск. Правителството предприе мерки за намаляване на задлъжнялостта в имотната индустрия, с което разходите за рефинансиране на дълг на строителните компании нараснаха и се стигна до рекордна вълна от спиране на плащанията. През май продажбите на жилища намаляха с 41,7% на годишна база, а инвестициите се свиха със 7,8%.

Имотната индустрия има огромно влияние върху икономиката. Когато се включат и свързани сектори като строителство и имотни услуги, недвижимите имоти съставляват над една четвърт от китайската икономика, сочат някои данни. Около 70% от богатството на домакинствата е съхранявано в имоти наред с 30%-40% от банковите заеми, а продажбите на земя съставляват 30%-40% от приходите на местните власти, сочат данни на Pantheon Macroeconomics.

Задълбочаването на кризата ще подложи на изпитание възможностите на властите да минимизират последиците. По-рано тази година Китай създаде стабилизационен фонд, който да осигурява подкрепа на изпаднали в затруднение финансови компании на фона на нарастването на рисковете за икономиката. Справянето с тези проблеми ще бъде ключово и за президента Си Дзинпин преди конгреса, който се очаква да циментира доживотното му управление. Китай Китай

„Забавянето на строителството се отразява и на търсенето на строителни материали. Цената на желязната руда намаля с над 8% в четвъртък, като спадна под 100 долара за тон за първи път от декември. Преди една година желязната руда се насочваше уверено към цена над 200 долара за тон, а стимулите в Китай заради COVID подхраниха бум на пазарите на имоти и стомана. Фючърсите върху стоманата, използвана в строителството, се сринаха в Шанхай до най-ниското им ниво от 2020 г. Цената на медта намалява за пети пореден ден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
julian12
преди 1 година
Ти себе си гледай, че като ти чета тъпотиите....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
Айде да стават по 5000 евра тия апартаменти най-накрая , че nkavrakov1982 да си вземе един и да кротне ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още