IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на еврозоната се е разширила малко по-слабо от очакванията

Според данните на Евростат БВП в 19-те страни, използващи еврото, е нараснал с 0,6% през периода април-юни на тримесечна база

17:32 | 17.08.22 г.
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Икономическият растеж на еврозоната е бил малко по-слаб през второто тримесечие от предишните оценки, но все пак е останал силен, показаха ревизирани данни на Европейската статистическа служба от сряда. В същото време заетостта също отново расте.

Според данните на Евростат брутният вътрешен продукт (БВП) в 19-те страни, използващи еврото, е нараснал с 0,6% през периода април-юни на тримесечна база и с 3,9% на годишна. Предишната оценка на Евростат бе за увеличение от съответно 0,7% и 4,0% на тримесечна и годишна база.

Що се отнася до Европейския съюз, икономиката се е разширила също с 0,6% на тримесечна база и с 4,0% на годишна база.

Според данните заетостта в еврозоната се е увеличила с 0,3% през второто тримесечие спрямо първото и с 2,4 на сто спрямо същия период на миналата година. В ЕС ръстът на тримесечна база остава същият, но на годишна достига 2,3%.

Икономистите смятат, че ръстът през второто тримесечие може да е последното постижение на икономиката преди рекордната инфлация и проблемите със снабдителните вериги да предизвикат слаба рецесия през следващите 12 месеца.

Надвиснала над икономиките в Европа продължава да бъде и войната в Украйна. Несигурността за посоката на конфликта удари потребителското и бизнес доверието, а остават и опасенията, че пълно спиране на доставките на газ от Русия ще тласне еврозоната към много по-дълбок спад.

Ръстът през второто тримесечие се дължи основно на силното представяне на Италия и Испания, чиито икономики са се разраснали съответно с 1,0% и 1,1% на тримесечна база, и въпреки застоя в най-голямата икономика в региона – Германия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още