IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизмът на френските компании достигна близо двегодишно дъно

Низходящата тенденция за бизнес активността в страната може да не е приключила, предупреди икономист

13:37 | 23.08.22 г.
Снимка: Benjamin Girette/Bloomberg
Снимка: Benjamin Girette/Bloomberg

Оптимизмът сред компаниите в частния сектор във Франция се е свил до най-ниското си ниво от близо две години насам през август, показват предварителните данни на S&P Global, публикувани във вторник.

Според тях икономиката на страната се е свила по средата на третото тримесечие на 2022 г., като това е било първото понижение от началото на 2021 г., когато бяха въведени ограничения против разпространението на коронавируса. Намалението е било задвижено основно от сектора на производството, докато при този на услугите ръстът на активносттта е продължил да отслабва.

Според предварителните данни индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в производството на S&P Global е паднал до 27-месечно дъно, равнявайки се на 49 пункта през август (спрямо 49,5 пункта през юли). PMI индексът в услугите е достигнал 16-месечно дъно от 51 пункта (при 53,2 пункта през юли), задържайки се над прага от 50 пункта, разделящ понижение от повишение.

Общият PMI индекс, обединяващ данните за секторите на производството и услугите, е достигнал 49,8 пункта през август, докато преди месец е бил над прага от 50 пункта и се е равнявал на 51,7 пункта. Така показателят е записал най-ниското си ниво от 18 месеца насам.

Положителна тенденция в данните показва информацията за инфлационния натиск, който е продължи да се облекчава през август. Тогава производителите са отчели и по-малко забавени доставки спрямо юли.

Според Джо Хайес, старши икономист в S&P Global Market Intelligence, данните предполагат, че „френската икономика се е свила за пръв път от година – година и половина насам“.

„Европейските икономика изглежда са на път за предизвикателен край на годината и Франция не е изключение. Инфлацията притисна покупателната способност сред потребители и бизнеси, въпреки че видяхме допълнителни сигнали, предполагащи, че сме минали върха“, каза Хайес. Той предупреди, че низходящата тенденция може да не е приключила. „Низходящата тенденция във френския PMI може да бъде устойчива сега, когато търсенето на стоки и услуги намалява“, допълни икономистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още